Redactieblog

2 reacties

Geen regionale hectarepremie!

Het wordt een spannend jaar omdat de koers wordt uitgezet voor de inkomenstoeslagen.

Vast staat zo langzamerhand wel dat we overgaan van inkomenssteun naar een hectaretoeslag. Daar kan ik mee leven. Lijkt me ook redelijk. Prestaties in het verleden mogen niet teveel de toekomst bepalen.

Minder goed lijkt me het instellen van regionale verschillen. Dat kan elk land straks zelf bepalen. Minister Verburg heeft al aangegeven dat ze er voor voelt bijvoorbeeld de veenweidegebieden hogere hectaretoeslagen toe te kennen. De kosten zijn daar hoger en dus zou een extra beloning voor landschapsonderhoud te verdedigen zijn.

Ik ben het daar niet mee eens. Ten eerste kent niet alleen de veenweide hogere kosten. Er zijn meer gebieden aan te wijzen. Bovendien vergeet de minister één belangrijk punt. Dat is de prijs van de grond. Die is in het veenweidegebied veel lager dan waar wij wonen. Een factor twee of meer is van toepassing.

Dat betekent dat in de veenweidegebieden veel gemakkelijker grond kan worden aangekocht voor uitbreiding van het bedrijf. Dat lost ook het mestprobleem grotendeels op. Dat voordeel is nu nog moeilijk te berekenen, maar kan aanzienlijk worden. Vergeten wordt ook het feit dat de grond in de veenweidegebieden sterker in prijs gaat stijgen als de hectarepremie hoger is.

Dan is er nog het bezwaar van het overhevelen van premie van het ene gebied naar het andere. Als de veenweidegebieden meer krijgen, krijgen de anderen minder. In feite subsidiëren de boeren daar dan de collega´s op de minder goede gronden. Dat lijkt me een oneigenlijk gebruik van de subsidie, die, dat mogen we niet vergeten, de steun op de producten vervangt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Boeren in veenweide gebieden en de nationale landschappen moeten meer geld krijgen dan een boer met super functionele grond in de flevopolders, dat lijkt me logisch

  • no-profile-image

    Ome Henk

    Voor een boer met toeslagrechten van 200 euro per stuk maakt het niet uit of er een hectare premie komt. Maar voor een boer met toeslagrechten van bijvoorbeeld 2500 euro maakt het heel veel uit. Zijn bedrijf kan door het invoeren van een hectare premie in een keer weggevaagd worden. Daarom vind ik dat toeslagrechten boven de 2500 euro niet meegenomen moeten worden in de hectare premie.

Of registreer je om te kunnen reageren.