Redactieblog

279 x bekeken

‘Fosfaatheffing minas onterecht’

De heffingen die varkenshouders kregen in het Minastijdperk omdat ze onvoldoende fosfaat zouden hebben afgevoerd van hun bedrijf zijn onrechtmatig. Dat adviseert Advocaat Generaal Niessen aan de Hoge Raad.

De Hoge Raad moet nog een besluit nemen over de zaken die door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn aangespannen en eerder behandeld werden bij het Gerechtshof in Arnhem en Den Bosch.

Het Hof in Arnhem oordeelde dat het de bezwaren van de varkenshouders niet mocht toetsen, terwijl het Hof in Den Bosch dat wel deed en oordeelde dat de methode van bemonsteren van mest op fosfaat en stikstof teveel afwijkt (meer dan 15 procent) om op basis hiervan een heffing op te kunnen leggen. In beide zaken gingen partijen in cassatie bij de Hoge Raad.

Wanneer de Hoge Raad in de uitspraak het advies van de Advocaat Generaal volgt, betekent dit dat voor de bedrijven die een rechtszaak hadden aangespannen en de daaraan gekoppelde Convenantszaken dat de fosfaatheffing niet hoeft te worden betaald of als dat is gebeurd dat de Minister die terug moet betalen.. "Ook zullen we dan gaan kijken of dit effect heeft op het huidige mestbeleid, waarin het fosfaatgehalte op dezelfde manier wordt bepaald", aldus Evers.
Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.