Redactieblog

510 x bekeken

Fort Dodge komt met duovaccin tegen mycoplasma en ziekte van Glässer

Diergeneesmiddelenproducent Fort Dodge Animal Health brengt als eerste een vaccin op de Nederlandse markt dat zowel werkt tegen mycoplasma als tegen de ziekte van Glässer bij varkens.

Het vaccin, Suvaxyn M.hyo-Parasuis, is minstens 26 weken werkzaam, wat langer is dan de meeste andere vaccins. De reden om twee vaccins te combineren is dat beide ziekteverwekkers al op jonge leeftijd schadelijk zijn, verklaart Roelof Souman van Fort Dodge.

Mycoplasma veroorzaakt longontstekingen, terwijl Haemophillus Parasuis (HPS) ontstekingen aan borst- en buikvliezen en gewrichtsontstekingen kan veroorzaken. De bacterie slaat vooral toe op momenten van stress. De zieke dieren vertonen acute koorts, eten niet meer en lopen soms kreupel of sterven accuut.

De aandoening staat bekend als de ziekte van Glässer. Souman wijst er op dat deze ziekte steeds meer opduikt op varkensbedrijven met een hoge gezondheidsstatus. Mede door de moeilijke diagnose, wordt de prevalentie van de ziekte waarschijnlijk sterk onderschat, voorziet Fort Dodge.

Of registreer je om te kunnen reageren.