Redactieblog

Flora Holland past plan aan door financiële crisis

Bloemenveiling FloraHolland past haar meerjarenplan aan op basis van de wereldwijde financiële crisis.

Dat meldt de directie van het concern. "In de afgelopen periode zijn veel zaken binnen en buiten de sierteeltsector in een ander daglicht komen te staan. Dat maakt heroriëntatie onvermijdelijk", aldus de directie in een toelichting op de nieuwe plannen.

De bloemenveiling verwacht in 2008 geen omzetgroei te realiseren ten opzichte van 2007 en ook voor 2009 wordt een omzetgroei van ten hoogste 1 procent verwacht. Uitgangspositie is een jaarlijkse groei van 2,7 procent.

"Het consumentenvertrouwen is afgenomen, waardoor de vraag naar bloemen en planten merkbaar is veranderd. De opbreng­sten van de sierteeltgewassen staan hierdoor onder druk. De kostenstijging zet door, onder andere door de oplopende financieringslasten", aldus FloraHolland.

De bloemenveiling zal zich als gevolg van de crisis nog meer gaat richten op de primaire kerntaak; het dagelijks realiseren van efficiënte en effectieve vermarkting van de producten. Hiervoor wordt de organisatie aangepast.

De begroting voor 2009 is aangepast. De klokomzet is begroot op 2,65 miljard euro, gelijk aan die van 2008. Via bemiddeling verwacht de veiling 3 procent meer omzet te realiseren: 1,45 miljard euro. De totale omzetgroei komt op 1 procent.

De bloemenveiling verwacht dat de opbrengsten in 2009 zullen stijgen met 2 procent naar 386 miljoen euro. De investeringsambitie van het bedrijf is van 138 miljoen euro bijgesteld naar 100 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.