Redactieblog

4 reacties

Financiering grond verdubbelt door hoge vraag

De hoge grondprijzen en de investeringsdrang in de landbouw zorgt voor een verdubbeling van het aantal aanvragen voor grondfinanciering.

Dat constateert directeur Eric Somsen van Fortis Vastgoed Landelijk.

”Het aantal aanvragen dat nu in behandeling is, is het dubbele van het aantal aanvragen in dezelfde periode vorig jaar.” Door de hoge grondprijzen, die momenteel op recordniveau zijn, is het voor veel ondernemers lastiger om de grond te financieren. ”Een volledig bancaire financiering is met de hoge rentes en de hoge grondprijzen een zware last voor de kostprijs van de melk of de gewassen. Je merkt dat steeds meer ondernemers voor een alternatief kiezen”, aldus Somsen.

De extra belangstelling komt volgens Somsen niet alleen door de hoge grondprijzen, maar ook door de investeringsdrang. ”We merken dat er met name in de melkveehouderij ondernemers zijn die grond verkopen en terugpachten om geld vrij te maken om te investeren in een stal. Uiteraard worden hiervoor geen huiskavels gebruikt, maar percelen op afstand”, legt Somsen uit.

Met het verkopen van de grond om het vervolgens terug te pachten is een wijziging in de emotie rond grond ontstaan. ”Grond verkopen ligt vaak gevoelig. We merken echter dat deze emotie wordt doorbroken.”

Fortis heeft vorig jaar 2.600 hectare landbouwgrond gekocht en weer in gebruik gegeven. Ruim 1.200 hectare wordt via de Agrarische Grondfinanciering gekocht. Bij deze nieuwe financieringsvorm kunnen ondernemers voor een relatief lage rente (2 of 3 procent) over een lange termijn grond gebruiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bintje koper

  Korte termijnpolitiek. Boeren denk om je zaak! Laat je niet meeslepen in dezë "rat-race" De rente kan een keer fors oplopen en daar ga je met je dure grond!

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Zo'n persbericht is een advertentie voor deze jongens.Als je even te weinig geld hebt voor een investering laat je dan niet verleiden.Immers je wordt slaaf op je eigen bedrijf.Net als al die stichtingen die het eeuwige leven hebben.Boeren zijn mooi de dupe deze heren met mooie schoenen.Boeren moeten altijd weer afrekenen met de fiscus.LTO mag wel eens aan de bel trekken.Boeren komen niet meer aan de bak om nog grond te kunnen kopen.

 • no-profile-image

  baas

  gisteren is dit alles door fortis op de ondernemersdag van de zlto ook allemaal uitgelegd met `sprekende` rekenvoorbeelden. Na afloop van de lezing zou je willen zeggen: waar moet ik tekenen? Na thuis hierover nagedacht te hebben; grond verkopen?; weg is weg! Hier ligt een hoge drempel die ik zomaar niet neem. En nog even dit: na de termijn van 30 jaar kan je verlengen of terugkopen, als je geen van beide wilt (of kunt) dan heb je denk ik dikke pech.

 • no-profile-image

  scepticus

  Verlengen tegen welke condities?, of kopen tegen de dan geldende prijs.
  Als je terugkijkt naar de afgelopen 30 jaar en hoeveel de grond procentueel in prijs gestegen is ( wat gewoon gekoppeld is aan de inflatie) durf je het bedrag wat je achter 30 jaar moet betalen niet te noemen.
  Hopelijk hebben de verkopers van grond dit bedrag dan uit de winst van andere activiteiten paraat om de grond terug te kopen. En wat heb je dan eigenlijk, of wat ga je er dan op vooruit? Je eigen grond terug uit de winst wat je hopelijk uit de investering van de verkoop van je grond gehaald hebt. Maar de echte vraag is; heb je wat verdiend aan de verkoop van je grond?

Of registreer je om te kunnen reageren.