281 x bekeken 1 reactie

ECB bestrijdt Wilde Westen met lage rente

In een poging de gevolgen van de kredietcrisis te bestrijden, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 75 basispunten verlaagd tot 2,5 procent.

Eerder had president Jean-Claude Trichet al gezinspeeld op een daling, maar dat die zo hevig zou zijn, hadden weinigen gedacht; het gaat om de scherpste verlaging in het tienjarige bestaan van de bank. Later op de dag verlaagden ook Groot-Brittannië en Zweden hun belangrijkste rentetarieven met respectievelijk 1 en 1,75 procentpunt.

Dat deze forse ingrepen nodig waren, bewijzen nieuwe cijfers over de economie van de Europese Unie. Voor het eerst sinds de invoering van de gemeenschappelijke munt in 1999 is er namelijk sprake van een recessie. In het derde kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Maar brengt het verhogen van de rente niet het risico op inflatie met zich mee? Immers, geld lenen wordt hierdoor goedkoper en sparen minder aantrekkelijk, waardoor de bestedingen stijgen. Toch zijn de centrale banken daar dit maal niet erg voor bevreesd. In november kwam de inflatie in het eurogebied uit op 2,1 procent, bijna 2 procentpunt lager dan het recordniveau van afgelopen juli. Hiermee is bijna het streefniveau van de ECB bereikt, dat op 2 procent ligt.

Analisten prijzen de forse stap van Trichet, zeker ook omdat de euro steeds verder wegzakt ten opzichte van de dollar; in juli was een euro $ 1,60 waard en nu nog maar $ 1,26. Een medewerker van de Bank of London zei daarom vooraf al tegen persbureau Bloomberg dat een dergelijke beslissing dringend nodig was. "De ECB is nog lang niet door zijn munitie heen", zei hij. "En de cavalerie laten sneuvelen door te weigeren te schieten terwijl de slechteriken naderen, zou geen ’happy end’ zijn voor een western."

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    De rente laten dalen is niet meer dan een druppel op een hete plaat. Beter is om te zorgen dat de mensen niet meer lenen en uitgeven dan hun inkomen toestaat. De crisis is daarmee nog niet direct opgelost. De economie heeft daardoor het minste schade uiteindelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.