Redactieblog

6 reacties

Dag Friesland?

Bij de vorige zuivelfusie tussen het Oosten en Noorden startten we met de naam Friesland Coberco Dairy Foods. Wij waren blij dat we Coberco in de naam terug vonden. Tenminste iets van herkenning.

Dat verdween alras. Het werd Friesland Foods en niets herinnerde meer aan Coberco. Friesland liep voorop, gaf de toon aan en was bovendien volgens de bobo's een sterker merk dan Coberco. Friese Vlag werd het paradepaardje van de nieuwe coöperatie en was overal duidelijk zichtbaar. De Coberco-producten verdwenen uit de schappen.

Bij Friesland Campina gaat alles nog sneller. Campina is volgens de nieuwe directeur 't Hart een veel sterker merk dan Friesche Vlag en dus verdwijnt dat – met dank aan ons aller Neelie Kroes - uit het assortiment. Het gaat dezelfde weg als Coberco destijds: vergeten op de burelen van de bobo's en met nostalgie herinnerd door een aantal Friese boeren. Verder niet. Het zal ons als oud Cobercoboeren een zorg zijn dat Friese Vlag verdwijnt. Bij grote coöperaties heb je niets meer met een naam als je eigen al is weggemoffeld.

Het symbool van Friesland is er dus straks niet meer. Wat voor zin heeft het dan om de naam Friesland Campina nog te introduceren? Is het niet verstandiger meteen te kiezen voor de naam Campina? Mooi kort en dan kan alles in één keer. Het bespaart veel geld.

Want het gebeurt toch. Campina Melkunie werd Campina en Friesland Coberco werd Friesland Foods. Waarom dan met Friesland Campina de dure tussenstap weer te maken?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arie

  Gelijk heb je, vergaderboer. Als Coberco zijn we altijd op het tweede plan gezet. Het heeft nu geen enkele zin de naam Friesland voor Campina te gebruiken. Dat wekt alleen maar ergernis op en herinneringen aan de arrogante club, die Coberco overnam.

 • no-profile-image

  lol

  omdat het nu om een stuk grotere fabrieken gaat denk ik anders zou ik het niet weten.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Als ik naar de vermogens positie kijk johan dan is het andersom maar ik kan het mis hebben.

 • no-profile-image

  Boerin

  Mee eens, kost alleen maar geld. Dat kost die hele fusie toch al, maar hoewel ik ook een Coberco-verleden heb, heb ik niet zoveel met het stukje herkenning. Ik vind het belangrijker dat de consument een stukje herkenning terugvind. Ik zou er dan ook voorstander van zijn om Campina eruit te doen en het Friesland logo en naam te blijven houden omdat de herkenbaarheid en de imagovorming denk ik bij Friesland groter is. Vraag eens aan mensen om een melknaam, of slogan te noemen, en geheid komen "Friesche Vlag" en "niet vergeten, Frico eten" eruit, terwijl er geen belletjes rinkelen bij Campina.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Hoezo vorige fusie?Coberco is toen over genomen doorFF .En wat de nieuwe naam betreft het zal mij een zorg zijn.

 • no-profile-image

  Johan

  En nu wordt Friesland Foods door Campina overgenomen. Prima toch? Zijn we eindelijk die arrogante Friezen kwijt. Dus ook maar niet meer in de naam. Campina is een mooie klinkende korte naam.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.