Redactieblog

1 reactie

Cumela positief over rijbewijs en kenteken voor trekker

Loonwerkersorganisatie Cumela ondersteunt het initiatief tot invoering van een rijbewijs voor bestuurders van trekkers en zelfrijdende machines.

Ook is de organisatie positief over de plannen om landbouwtrekkers te voorzien van een kenteken. Dat zegt de organisatie in reactie op het advies dat commissie Peys aan minister Camiel Eurlings van verkeer en waterstaat.

"De huidige wetgeving sluit namelijk al veel langer niet meer aan bij de uitrusting van moderne trekkers en werkmaterieel en is dringend aan verbetering toe", aldus Cumela. De organisatie ziet het advies als een doorbraak in een dossier waar al meer dan vijftien jaar over wordt gesproken. "We zitten nu in een vreemde situatie dat alleen 16- en 17-jarigen een deskundigheidscertificaat moeten hebben om op de openbare weg te mogen rijden met een trekker."

De invoering voor een vrijwillig kenteken voor landbouwtrekkers die 40 km/u kunnen rijden, noemt Cumela een doorbraak. Cumela meldt dat de huidige regelgeving meer dan zestig jaar oud is. "Wanneer alleen trekkers met een kenteken ook 40 km/h mogen rijden wordt het voor wegbeheerders eenvoudiger om snellere landbouwtrekkers op rondwegen en doorgaande 80 km-wegen toe te staan. Dat beperkt het verkeer door de bebouwde kom en komt de verkeersveiligheid ten goede." De Tweede Kamer debatteert begin 2009 over het voorstel.

Eén reactie

 • no-profile-image

  p van der laan

  even reageren op het rijbewijs gebeuren dat ik achter de mening van cumela sta moge duidelijk zijn,maar ik las ook een reaktie van TLN en het lijkt mij beter voor zij weer iets zeggen kennis van zaken te nemen zij spreken over landbouw combinatie's van 40 ton of meer, lijkt me stug dat dit soort combinatie'dagelijks op weg zijn al dan niet met een jonge sjaufeur en dan een vergelijk maken tussen een pers.auto en een vrachtwagentje van 10 ton. dit noem ik politiek gekakel, dus heren van TLN kom alstublieft beslagen ten ijs.
  p v/d laan
  langezwaag
  ex loonwerker

Of registreer je om te kunnen reageren.