Redactieblog

9 reacties

Change? Forget it!

Barak Obama bracht met zijn campagne 'Change' hoop op verandering in Amerika. Deze hoop hoeven wij in Agrarisch Nederland niet te hebben. Dat geeft mij een bedroefd gevoel.

Alles blijft in 2009 immers bij het oude. Albert Jan Maat van de LTO blijft als een superpluchebekleder vertellen wat Brussel er reeds van vindt. Daardoor krijgt hij vaak gelijk. Siem-jan Schenk wordt als enige kandidaat voor de sector Veehouderij weer verkozen. We weten precies wat zijn stokpaardjes zijn. Geen enkele vernieuwing dus.

Hetzelfde bij Sieta van Keimpema van DDB en Peter ten Hoeve van de NMV. Die gaan zeker door met hun destructief beleid boeren tegen elkaar op te hitsen. Ze hebben niets geleerd van de mislukte melkstaking, getuige de actie van de NMV in de DOC-gelederen.
Ook Wyno Zwanenburg en Annechien ten Have zullen weer tegen elkaar in het boerenstrijdperk treden. Contraproductief, maar dat schijnen ze zelf niet door te hebben.

Verandert er wat met het komende aftreden van Antoon Vermeer? Nee. Theo Koekkoek staat in de startblokken. Gehoopt mag worden dat het stevige beleid van Vermeer voortgezet wordt.

Wat wel verandert, is de positie van Kees Wantenaar. Hij trad, samen met Sybren Attema, in de schijnwerpers door de fusie Friesland Campina te regelen. Nu dat kunststukje is voltooid zal hij wel weer in de vergetelheid belanden. Cees 't Hart, de nieuwe directeur overvleugelt hem nu reeds. Dat is voor Wantenaar ook wel goed. Want zou die de toegezegde hoogste melkprijs van West Europa ooit kunnen waarmaken?

Tot slot moeder-overste minister Verburg. Die zal ook in 2009 schipperen tussen de onredelijke moties van Marianne Thieme en de redelijk verzoeken van Joop Atsma.

U ziet het, geen enkele verandering in 2009. Dat betekent dat minimaal de helft van de boeren erg ontevreden blijft. Toch wel jammer. Nieuwe mensen hadden daar verandering in kunnen brengen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal mee eens. Misschien ook maar een nieuwe vergaderboer, eentje die iets positiever is, want dat was dit jaar wel droevig gesteld met de weblogs

 • no-profile-image

  boer

  Heel simpel Jan. Opzeggen lto, aansluiten vakbond.

 • no-profile-image

  Jan

  Is ons imago wel zo goed? We hebben twee gezichten: die van de Vakbonden in de melkveehouderij, de varkenssector en de akkerbouw met daarnaast de LTO. Dat verzwakt onze kracht enorm. Mede daardoor is het Groene front, dat we in Den Haag altijd hadden, verdwenen. Deze splitsing in organisaties kost ons verschrikkelijk veel geld. En wie is de schuldige? Wij zelf, de Nederlandse boer. Die is niet in staat achter één organisatie te staan

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Boer Cees,je hebt gelijk.
  Wij willen een vergaderboer die achter de fusie van Friesland en Campina staat en die het uitroept van;YES WE CAN.
  YES WE CAN.

 • no-profile-image

  Gert

  Helemaal mee eens. We zijn zo ongeïnteresseerd geworden dat we niet eens meer de moeite doen om te kiezen. Het failliet van de organisaties is zo langzamerhand een feit. De bestaande bieden geen bescherming of oplossing, de nieuwe, zoals NMV en DDB roepen maar wat, maar bereiken niets. Dat hebben de meest boeren zo langzamerhand ook wel door. Zo wordt de boer steeds eenzamer, terwijl zijn belangenbehartiging het nulpunt nadert.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Beste Evert Uitslag, lees mijn column van 18 december. Daar stelde ik: niet morren over Kroes, maar op volle kracht vooruit met Friesland Campina. En ik sluit me graag aan bij: Yes, we can! Maar dat neemt niet weg dat een beetje kritisch volgen geen kwaad kan.

 • no-profile-image

  Ben

  Is het niet beter dat we eerst eens analyseren wat we willen? Willen we een strijdbare Vakbond, die via acties het doel wil bereiken of een overlegorgaan zoals de LTO? Nu wil de ene helft dit en de andere dat. Zelf kies ik voor wat meer actie. De LTO is mij te soft. Als de LTO echter wat meer een Vakbond wordt, dan blijf ik lid.

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Ik wist het vergaderboer.
  Toch mooi dat u reageert.
  Lok ik u ook eens uit de tent.
  Ik maak van deze gelegenheid nog even gebruik om alle land- en tuinbouwers in Nederland een goed 2009 toe te wensen.
  Het imago is gewoon goed en vooral in crisistijden komt men er achter dat de sector de basis van onze economie is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Vergaderboer, ik ben het niet met je eens. De verandering die Obama wil doorvoeren is onstaan met de stem van de kiezer die verandering wou.
  Als agrarisch Nederland verandering wil, dan zal de bezem flink door de kast moeten. En die keuze ligt bij de stemgerechtigde zelf.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.