Redactieblog

355 x bekeken

CVI staat achter vrijwillige vaccinatie blauwtong

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR staat achter het besluit om in 2009 vrijwillig te gaan vaccineren tegen blauwtong serotype 8.

"Om het virus via vaccinatie uit te roeien is Europese samenwerking nodig in het bestrijdingsprogramma. Andere Europese landen gaan niet verplicht vaccineren en dus heeft het geen zin om in Nederland wel verplicht te gaan vaccineren", aldus een woordvoerder van het CVI. Het instituut verwacht dat er desondanks in 2009 veel vee gevaccineerd zal worden tegen blauwtong. "Dat komt vooral omdat de klinische verschijnselen voor het vee heel vervelend zijn."

Het Nederlandse ministerie van landbouw wil met het beleid om vrijwillig te gaan vaccineren geen aanspraak maken op het Europese budget voor de bestrijding van blauwtong. Brussel het budget voor blauwtongbestrijding in Europa voor 2009 verhoogt naar 152 miljoen euro, maar de eisen voor een vergoeding zijn verhoogd. Voor vergoeding moet minimaal 80 procent van de veestapel gevaccineerd worden tegen blauwtong, terwijl afgelopen jaar ook de dieren die ziek zijn geweest meetelden voor de 80-procentsnorm.

Denemarken en Groot-Brittannië gaan ook niet verplicht vaccineren tegen blauwtong in 2009. Hiermee maken ook deze landen naar verwachting geen aanspraak op de vergoeding. België en Duitsland hebben nog geen besluit genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.