CDA en VVD: laat veehouders zelf vaccineren

Veehouders moeten straks zelf de blauwtongvaccins kunnen toedienen.

CDA en VVD vrezen dat anders de kosten voor boeren te veel zullen oplopen, zo bleek vanochtend tijdens een debat tussen de Tweede Kamer en landbouwminister Gerda Verburg.

Ook LTO staat op dit standpunt. Verburg wilde echter niet toezeggen dat bedrijven zelf mogen vaccineren. Zij geeft de voorkeur aan toediening door een veterinair. Toch liet zij de deur op een kier staan.

"Ik kies voor een behoedzame lijn", zei zij. "Het is de eerste keer dat wij dit doen. Niet uit te sluiten valt dat de vaccines niet helemaal zijn uitgetest op bijwerkingen." Wel gaf Verburg aan nog in overleg te zijn met de sector over dit onderwerp.

Maandag komen de Europese landbouwministers bijeen om te praten over onder meer de bluetongueproblematiek. Dan zal Verburg haar collega's vragen wat zij van deze kwestie vinden.

Daarnaast wil zij de financiële compensatie van Brussel voor de vaccins en de toediening daarvan aan de orde stellen. Commissaris voor gezondheid en consumentenbelangen Markos Kyprianou heeft volgens Verburg eerder toegedane toezeggingen op dit punt afgezwakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.