232 x bekeken

CDA: Europese regelgeving beknelt boer

Het stelsel van randvoorwaarden voor Europese steun moet sterk worden vereenvoudigd.

Dat zei Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA) vannacht tijdens een debat met minister Gerda Verburg over de behandeling van de landbouwbegroting.

Volgens Atsma leidt dit zogenoemde cross compliance-systeem tot oneerlijke concurrentie binnen de Europese Unie. Hij baseert zich daarbij op het deze week verschenen studie van de Algemene Rekenkamer naar het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De onderzoekers stellen dat er tussen de lidstaten grote verschillen bestaan in de interpretatie van de randvoorwaarden.

"Deze conclusies zijn onthutsend, maar niet verrassend", zei Atsma. "Het probleem is dat er 19 richtlijnen zijn. Ik prijs de minister dat zij zich inzet voor vermindering hiervan." Ook andere regelgeving uit Brussel brengt de primaire sector in moeilijkheden, volgens de CDA'er. Hij wil dat Verburg een Europese evaluatie van de nitraatrichtlijn en de kaderrichtlijnwater op de agenda zet.

Het debat over de landbouwbegroting begon gisteren veel later dan gepland in verband met een overleg over de kredietcrisis. Dit onderwerp hield ook de leden van de vaste commissie voor landbouw bezig. Zo wees Atsma erop dat de tuinbouwsector het moeilijk heeft. In oktober daalden de prijzen met 10 tot 15 procent. Hij vindt het merkwaardig dat de gasprijzen wel stijgen als olie duurder wordt, maar dat dit andersom niet geldt.

Verder wil Atsma dat meer boeren toegang krijgen tot snel internet. Hij riep Verburg op met een voorstel hiertoe te komen. Zelf denkt hij aan het inzetten van plattelandsgeld voor een subsidieregeling. PvdA en VVD voelen hier wel voor.

Behalve het CDA sprak afgelopen nacht alleen de SP. Vandaag wordt het debat voortgezet. Dan zal ook Verburg reageren op de inbreng van de Tweede Kamer.

Of registreer je om te kunnen reageren.