Redactieblog

160 x bekeken 3 reacties

'Burger als boerenlobbyist'

Niet de boeren zelf maar juist de burger zou moeten gaan lobbyen voor het behoud van de boeren.

Dat is de weg die voorzitter Tammo Beishuizen van LTO Noord wil inslaan.

Door de burger het belang van de landbouw te laten zien en dit ook te laten uiten staan we sterker, voorziet de bestuurder. Beishuizen heeft de werking van de burgerlobby zelf ervaren in een gebied onder de rook van Rotterdam.

"Hier is een akkerbouwgebied dat omgevormd zou moeten worden tot natuur. De boeren in het gebied hebben het toegankelijk gemaakt voor de burgers uit Rotterdam door open dagen te organiseren en via maaipaden de burger door de gewassen te laten lopen om uitleg te kunnen geven over de gewassen."

Dit heeft gewerkt, zegt Beishuizen. "De burgers en ook de Marokkaanse en Turkse gemeenschap uit Rotterdam zijn enthousiast geworden. Ook zij willen nu liever een landbouwgebied dan natuur en zij voeren nu ook het woord bij overleg met de provincie. Hierdoor wordt de claim van de natuurlobby op de grond minder ondersteund."

Beishuizen wil het belang van de landbouw voor de burger duidelijker maken door de harde lijn tussen de burger en de boer minder strikt te maken. "De tijd dat de boer een bezoeker van zijn erf joeg omdat het zíjn grond is, is voorbij. Natuurlijk past het niet bij iedere ondernemer om burgers te ontvangen, maar we moeten toch werken aan een betere verstandhouding, zoals het was in de tijd dat de burger bij de boer om melk en eieren ging."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Best Patrick . Totale transparantie ben ik helemaal voor en dan ook het er even over hebben hoe we de hele wereld kunnen voeden en niet alleen onszelf hier in Nederland. Indien de landbouw wereldwijd zou omschakelen op biologische en dus tenminste 30 % minder produceert wie willen we dan laten verhongeren. Misschien iets om onder de kerstboom eens over na te denken.
  Prettig kerstfeest.

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit is een uitstekend punt van LTO, complimenten daarvoor, er wordt nagedacht over mogelijkheden, draagvlak etc en dat is een stap.
  Ik zou er wel van maken een Bewuste burger samen met de boer. De burger heeft de boer nodig, en de boer heeft de burger nodig, in horizontale lagen dus.
  Als LTO bedoelt de onbewuste burger achter hun karretje spannen dan is het niet goed.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik hoop wel dat LTO zelf weet waar het aan begint, daar komt ie; ik als burger lobbyist draag LTO op, om volledige transparantie van producent tot consument te stimuleren, ecact verschil tussen gangbaar en biologisch. Een ondersteunend plan om, om te schakelen van gangbaar naar biologisch. Draagvlak te creeren voor de voedselproducenten en daarmee een goede boterham en Natuurlijk(rijke) verhoudingen, gentech verbieden. Koeien naar buiten, en geen megabedrijven. Castreren van varkens verbieden, oja dat was al bepaald door burger lobbiesten. Jagers onder verdelen in echte jagers die natuurbeheer serieus nemen en de rest als beginneling die de verhouidingen niet zien de vergunning ontnemen. Nooit luisteren naar Amerika.
  Moestuinen en kruidentuinen in elk dorp en stad. Burgers 10 rondjes om de boerderij te laten lopen, zodat ze in beweging komen, boerderij-ijs verplicht en rauwe-melk kaas ook verplicht. En met kerst vrede op Aarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.