Redactieblog

Bouw vergisters in Noorden drijft grondprijs op

De bouw van de vele co-vergisters in het noorden van het land zorgt voor een prijsstijgend effect op de grondmarkt.

Dat zegt makelaar Eelke Turkstra van LTO Noord Vastgoed. "In de vergisters moet naast mest ook mais, waardoor de ondernemers grond nodig hebben voor de teelt van dit gewas." De biogassector heeft niet alleen effect op het prijsniveau voor koopgronden, maar ook op de pachtprijs", aldus Turkstra.

In Duitsland, waar meer co-vergisters zijn dan in Nederland, speelt dit effect al langer. Harry Boertjes van de NVM makelaars bevestigt het prijsstijgende effect van de vergisters op de grondmarkt. "Het is een internationaal fenomeen en je merkt dat het ook veel politieke aandacht heeft. Het kan een bedreiging zijn voor de voedselproductie."

Of registreer je om te kunnen reageren.