Redactieblog

8 reacties

Boerenkaas puur en gezonder?

Bovenstaande kreet – en dan zonder vraagteken – stoorde me. Het voelde als afzetten tegen fabriekskaas. Onze melk gaat naar de zuivelfabriek, die er ook kaas van maakt. Prima kaas, vinden wij.

Automatisch komt de vraag bovendrijven: is boerenkaas echt puur en gezonder? We moeten dan eerst kijken naar de verschillen. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe verse melk, zo van de koe. Alles gaat in de kaas, het vet, eiwit, en de aanwezige bacteriën.
Bij fabriekskaas is dat anders. Daar wordt de melk verhit om de – schadelijke – bacteriën te doden. Ook wordt er vet uitgehaald om kaas met verschillende vetgehaltes te maken. Light is in, zodat er steeds meer vet uit de melk zal worden gehaald. Boerenkaas is altijd volvet. Dus meer calorieën. Hoe zo gezonder?

Dit wetende is niet moeilijk om de stelling aan te durven om te zeggen dat fabriekskaas minimaal gezonder is dan boerenkaas. Veel bacteriën, die van de melk overgaan in de kaas, hebben in de fabriek die kans niet. Dus kun je ook rustig constateren dat fabriekskaas wat veiliger is voor de consument. Minder calorieën is ook beter voor de vaak wat zwaarlijvige Nederlander.

Dan de smaak. Daarover valt niet te twisten. De één houdt van de moeder en de ander van de dochter. Wat mij betreft mogen de boerenkaasbereiders best reclame maken voor hun product, maar ze moeten niet zeggen dat het gezonder is. Daar gaan ze de fout mee in.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  Met een beetje 'dubbel'gevoel heeft ondergetekende kaasboerin het bericht over wel- of niet gezonder van boerenkaas of fabriekskaas gelezen. Het lijkt mij een beetje veel op de discussie of biologisch wel- of niet gezonder is als gangbaar geteelde of geproduceerde producten, daar komen we ook niet uit.
  Wat betreft de - eventuele- schadelijke bacterien in de melk van boerenkaas: daar worden de boerenkaasmakers vanzelf genadeloos voor 'afgestraft', die kaas is gedoemd te mislukken.
  Als boerenkaasmaker ben je verplicht om super secuur en zorgvuldig te melken en te zorgen dat alles tip-top in orde is.
  Kiemgetal en celgetal zijn de graadmeters.
  De charme van boerenkaas is immers - volgens mij en velen met mij- het gebruik van de verse rauwe melk, wat zorgt voor de zo specifieke smaak van échte boerenkaas.
  Wat betreft de gezondheid van boeren- of fabriekskaas, ach, ieder preekt voor zijn eigen parochie.
  Té veel, té vet en niet nadenken over wat je eet zijn grotere gevaren dan een plakje volvette- of light kaas. Mensen met een streng dieet moeten zich uiteraard houden aan de voorschriften.
  Ik krijg klanten in mijn winkeltje die toch weer terugkomen van de lightkaas, omdat er een driedubbele plak op het brood gelegd moet worden om de smaak een beetje te proeven.... wég is het 'light-effect'!
  Maar anderen zijn wél weer heel tevreden over bepaalde merken 30+, maar halen gewoon een
  stukje 'Boerenbrokkel' voor bij de borrel op zaterdagavond.
  Prima, iedereen in zijn waarde laten, vooral doen waar je je goed bij voelt.
  Een donkerbruine boterham met oude boerenkaas en een bakkie sterke koffie, dáár mag je me voor wakker maken!
  Keuzes maken en bewust eten, dáár draait het om!

 • no-profile-image

  henk

  Lijntje , kan je even een oude boerenkaas opsturen naar de U.S. ? De lekkerste kaas die er is !!!! en hier niet te koop .

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  Kijk Henk, dát zijn nu de krenten in de pap, zulke complimenten te krijgen van een boerenkaasliefhebber!!
  Dank je wel!
  Opsturen...? Vast en zeker dat er ergens onderweg ook een liefhebber de kaas 'uit de vrachtwagen laat rollen'....
  Is er daar geen Hollandse winkel die boerenkaas verkoopt?
  Misschien moet ik maar eens een weekje kaas komen maken.....workshoppie 'kaasmaken' in de U.S....ik hoor het wel...;-)

 • no-profile-image

  Lijntje

  Hé Henk. wat er al niet zou kunnen ontstaan door een praatje van Vergaderboer...
  Tsja, een kaasfabriek opzetten, ik heb niet zoveel met fabrieks-achtig, ik ga voor het kleinschalige, het ambachtelijke.
  Je moet de emotie van de boerin kunnen proeven in haar kaas, vind ik.
  Maar als ik zo'n eind van huis ben zal ik alles en iedereen ook zo vréselijk missen, ik ben bang dat ik zó vervelend zal worden van de heimwee, dat kan ik jullie toch niet aandoen??
  Maar als ik ooit in de buurt ben neem ik natuurlijk een flink brok voor je mee!
  ( ik heb nog van een jaartje of 30 vakantiedagen tegoed.....wie weet...)
  Kijk maar eens op onze site, misschien inspiratie voor kaasmakers daar bij jullie...!?

  www.moonsfarm.nl
  groetjes!

 • no-profile-image

  gli

  Goeie reactie!
  De consument mag kiezen. Mijn zoon levert de melk aan Leerdammer. Ik beschouw dit als een ijzersterk merk. Bijna een wereldmerk! Toch is het is niet mijn keus als ik kaas koop. Maar natuurlijk is het wel een buitengewoon merk. Als je de eisen op een rijtje zet die de leveranciers worden opgelegd + de eisen die binnen de productiefabrieken opgeld doen dan is er toch helemaal niets mis met fabriekskaas! Overigens: u zult mij niets ten nadele van boerenkaas lezen schrijven of horen zeggen. We hebben jarenlang boerenkaas geconsumeerd. We vonden het lekker en zijn er ook wel gezond bij gebleven.

 • no-profile-image

  Marianne van Erkel

  Eerlijk gezegd is boerenkaas vergelijken met fabriekskaas hetzelfde als appels met peren vergelijken.
  Gewoon niet doen.

  Ik weet hoe boerenkaas gemaakt wordt, gewoon op een eerlijke manier.
  Dat heeft dan ook een smaak wat je nooit maar dan ook helemaal nooit bij fabriekskaas zult proeven.
  Voor ons al jaren boerenkaas op brood en geen ander. We zijn nog steeds gezond. En niet moddervet.

  Nu nog een slogan:

  Kaas van Lijn die is best die is Fijn!!!!!

 • no-profile-image

  henk

  Ha Lijntje, je bent van harte welkom om even een paar LEKKERE BOERENKAZEN te maken hier en dan even lekker laten rijpen en smullen maar . Ik was toevallig gisteren naar een kaasfabriek wezen kijken die te koop is , Daar maaken ze geitenkaas en yogurt en deden ze melk in flessen ,maar die mensen hadden het niet in de vingers . Dus wie weet wat er gaat gebeuren, mischien moet je dus maar hier komen en je workshop beginnen en een kaasfabriek helpen opzetten !!!!Kunnen ze hier ook genieten van de echte kazen . Je kan kaas opsturen vanuit nederland ,maar het moet vacuum verpakt zijn . Kan jij kaas vacuum vepakken of breng je gewoon wat mee als je hier naar toe komt ?:)

 • no-profile-image

  boerenblogger

  Natuurlijk is onze eigen kaas gezonder

  lees dit maar eens na

  http://boerenblog.blogspot.com/2008/03/rambol-met-noten-met-een-minimum-aan.html

  Henk, misschien komen wij nog wel eens in Michigan, hou de kaastobbe daar maar rein, je brengt ons wel op een ideetje

  Luc

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.