Redactieblog

215 x bekeken 3 reacties

'Biologisch profileert zich niet goed'

De biologische sector is haar voorsprong op de gangbare sector aan het verliezen omdat ze op een verkeerde manier marketing voeren.

Dat zegt onderzoeker Jurgen Tack van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek uit Brussel op het symposium van de Biologische vakbeurs BioVak in Apeldoorn. "De biologische landbouw claimt dat haar producten gezonder zijn dan gangbare producten, maar uit veel onderzoek blijkt dat deze claim niet terecht is. Het is dus niet goed om dit als belangrijkste reden aan te voeren om biologische producten te kopen", aldus de onderzoeker.

De biologische sector moet zich volgens Tack veel meer richten op de toekomst van de aarde. "De biologische landbouw heeft een positief effect op de natuur en het milieu, terwijl de gangbare landbouw een negatief effect heeft. Het aantal planten- en diersoorten dat voorkomt op een perceel biologisch gewas is veel hoger dan bij een gangbaar gewas. Dit is van groot belang voor het behoud van de aarde." Tack voorziet dat de extra organismen ook zorgen voor een hogere productiecapaciteit.

"Het lijkt alleen nadelig om meer slakken op je perceel te hebben, maar elk dier heeft zijn taak in het ecosysteem. In heb in Maleisië appelboomgaarden gezien waar mensen handmatig de bloesem bestoven omdat er geen insecten meer waren die het deden. Dan gaat het natuurlijk echt mis."

Tack benadrukt dat veel mensen zich zorgen over de toekomst van de aarde. Kijk maar naar de investeringen in duurzame energie. "Het kopen van biologische producten draagt echter veel meer bij dan een lidmaatschap van het Wereld Natuur Fonds", aldus Tack.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Ja, ze lopen wat arbeidsomstandigheden betreft 100 jaar achter, op chemie 50 jaar en productie 25 jaar. Dat propageert duurzaam te zijn.

 • no-profile-image

  gerard v. Noord

  Wij bio-telers lopen op verschillende gebieden voor op gangbare telers

 • no-profile-image

  wakker

  Voorsprong.......????

Of registreer je om te kunnen reageren.