1 reactie

Bio-based economy in 2013 volwassen

Over vijf jaar gebruikt de chemische industrie op grote schaal agrarische grondstoffen. De zogeheten bio-based economy is dan volwassen, zo voorspelt Roel Bol van het ministerie van Landbouw.

Vanochtend gaven ambtenaren van het landbouwministerie een toelichting op het beleid voor de bevordering van het gebruik van groene grondstoffen. Daarbij gaat het niet alleen om biobrandstoffen, maar bijvoorbeeld ook om biologisch afbreekbare plastics. Centraal in het beleid van minister Gerda Verburg staat de samenwerking tussen de chemische en agrarische industrie.

Volgens Bol bevinden de projecten op dit gebied zich nog in de proeffase, maar daar komt snel een einde aan. “Er vindt nu opschaling plaats”, zei hij. “Het is niet meer iets kleins, deze business loopt in de tientallen miljarden.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    ab

    Ik ben het wel eens met de richting die aangegeven wordt dat agrarische grondstoffen een belangrijke rol gaan spelen. We zijn echter nog in het baby stadium. De peuter, kleuter en kinderfase moeten allemaal nog komen. In Brazilie heeft men nu 20 jaar bio-ethanol uit suiker en begint men nu aan ethyleenproductie uit deze ethanol. Het duurt nog enkele jaren voordat de fabriek er zal zijn. Ook met de bioplastics gaat het steeds verdeer doch er is nog veel onderzoek en testwerk nodig in laboratoria, in proeffabriacge en in de praktijk hoe e.e.a. vorm zal krijgen. Het gaat door, over 5 jaar zal een verandering merkbaar zijn en over 15 jaar en later zullen er nog vele ontwikkelingen in deze sector moeten plaatsvinden. Dit gebeurt niet door overheden maar door ondernemers. En dit kost durf, moeite en doorzettingsvermogen. De overheid moet een gunstig klimaat hiervoor scheppen. De overheid moet ook zorgen dat goede gronden niet omgezet worden in onomkeerbare zaken wat iedeere dag helaas nog plaatsvindt. Dan zal alles in het buitenland ontwikkeld moeten worden en geraken we achterop. en voorop lopen we nu echt niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.