Redactieblog

265 x bekeken 3 reacties

Bedrijfsspecifieke mestnormen verminderen animo derogatie

Het aantal melkveebedrijven dat volgend jaar wil gebruik maken van extra plaatsingsruimte voor dierlijke mest is dit jaar minder dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Dienst Regelingen uit Assen. Vorig jaar kreeg de dienst ongeveer 24.000 aanmeldingen, terwijl er dit jaar 23.500 bedrijven gebruik maken van derogatie. Dat is een daling van 3 procent.

Mestspecialist Kees Romijn van de LTO vakgroep rundveehouderij voorziet dat melkveehouders door het gebruik van de bedrijfsspecifieke excretie toch anders gaan werken dan met de vastgestelde forfaitaire normen voor mestproductie per koe. "Ze passen het rantsoen voor de koeien aan door meer mais te gaan voeren. Met meer mais in het bouwplan voldoen deze bedrijven niet meer aan de norm voor 70 procent grasland voor derogatie. Met meer mais in het rantsoen is de hoeveelheid stikstof die de koeien uitstoten minder. Via de bedrijfsspecifieke excretie, waarbij de daadwerkelijke mestproductie wordt berekend op basis van onder andere het rantsoen van de koeien, kan het gunstiger uitkomen om meer mais te verbouwen en daarmee geen 250 kilo stikstof uit dierlijke mest (derogatie) maar 170 kilo te mogen gebruiken", legt Romijn uit.

Romijn vindt de ontwikkeling positief. "Via het standaard systeem van forfaitaire normen is er geen stimulans om efficiënter met mineralen om te gaan, omdat de mestproductie al vrijwel vast staat. Met bedrijfsspecifieke normen kan de veehouder via het aanpassen van zijn rantsoen aanzienlijk minder mineralen in de mest produceren, waardoor hij meer mest op eigen land kwijt kan. Zeker met het oog op de steeds strengere normen is het een positieve ontwikkeling."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wil je overleven moet je wel milieu vervuilend bezig wezen, anders kost het zoveel geld/boete dat je als nog failliet ga. Helaas, de overheid wil niet anders.

 • no-profile-image

  jaa mening

  maar dit milieu effect is een gevolg van:meer mais/minder weide /dat is de vooruitgang!!!!!!!!!!!!!!!????????

 • no-profile-image

  Stammie

  Ik vind dit geen positieve maar een gevaarlijke ontwikkeling, nitraat naar grondwater is bij maisland nl. vrijwel altijd hoger dan bij grasland en dit legt een bom onder de bedrijfsspecifieke excretie. Verder kun je bij 70% gras ook prima resultaten halen met bedrijfsspecifieke excretie en dan behaal je pas echt winst, voor het milieu en financieel, het zou dan ook goed zijn als hier het beleid op gericht is.

Of registreer je om te kunnen reageren.