Redactieblog

1 reactie

500.000 euro boete door nieuw mestbeleid

De handhaving van het mestbeleid dat sinds 2006 van kracht is heeft in 2006 en 2007 tot 500.000 euro aan boetes geleid.

Dat meldt de Dienst Regelingen op een bijeenkomst over mest van DLV Plant in Wanroij. Naast de 500.000 euro boetes zijn er voor 300.000 euro voorwaardelijke boetes opgelegd, de zogeheten lasten onder dwangsom.

De meeste overtedingen worden geconstateerd bij het naleven van de gebruiksnormen en het niet op orde hebben van de administratie. "Ondernemers blijken niet te kunnen voldoen aan de verantwoordingsplicht of de administratie is niet inzichtelijk of goed bijgehouden", aldus Albert Dussel van Dienst Regelingen. Daarnaast wordt de registratie soms niet op de juiste manier of op tijd gedaan.

Dussel benadrukt dat bij het verhuren van mestsilo's met enige regelmaat fouten worden gemaakt, die leiden tot hoge boetes. "Veel ondernemers denken dat hier een maas in de wet zit, maar die is er niet. Silo's kunnen, wanneer ze leeg zijn, zonder problemen worden verhuurd. Als er echter mest in de silo zit, wordt de verhuur gezien als een meststroom die geregistreerd moet worden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lano

    LNV is kampioen in het moeilijk doen, ik vraag mij af of een rechter ook wel eens de site bezoekt om te kijken waar een agrarier aan moet voldoen om de heren het naar de zin te doen? Ik heb meerdere keren ingelogt om aanvullende gegevens in te vullen voor 1-2-08 maar vond de mogelijkheid niet! nu 21-2-08 brief van LNV ,had de gegevens niet opgestuurd en daar staat alweer 100 € boete op. en nu geven ze wel aan hoe je via de computer het verborgenne kunt vinden. Heren bedankt voor zo veel helderheid

Of registreer je om te kunnen reageren.