Redactieblog

Zeeuwse overheden op bres voor gewasbescherming

Gemeenten en de provincie Zeeland springen in de bres voor de agrarische sector in het gebied.

De overheden vrezen dat in het gebied 1.500 banen verloren gaan wanneer het voorgenomen Europese bestrijdingsmiddelenplan door gaat. De overheden zijn bezig met het opstellen van een brandbrief aan het Europese Parlement.

Door de nieuwe regelgeving verdwijnt een breeds scala aan bestrijdingsmiddelen. Hierdoor worden vooral de uienteelt en de fruitteelt getroffen. Deze sectoren spelen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt in de gemeenten omdat er naast de primaire productie ook veel verwerking van deze producenten in het gebied plaats vindt. De brief wordt ondertekend door de gemeenten Borsele, Tholen, Terneuzen, Reimerswaal en Kapelle en de provincie Zeeland.

De gemeenten pleiten voor een langzamere invoering van de nieuwe regelgeving met de mogelijkheid van uitzonderingen. "Dan is er mogelijk met alle hens aan dek wel te voldoen aan de nieuwe regelgeving", aldus een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal.

De Europese landbouwministers hebben voorgesteld om de toelating van gewasbeschermingsmiddelen te kunnen verlengen met twee keer vijf jaar, bijvoorbeeld als de landbouw niet zonder kan. Het Europese Parlement wil nu echter een stap verder gaan, met een maximale overgangstermijn van vier jaar.

Tachtig procent van de Nederlandse uienproductie en -verwerking vindt plaats in Zeeland. "De economische gevolgen van deze maatregel voor deze regio staan niet in verhouding met het milieu-effect hiervan", aldus de woordvoerder. In de gemeente Reimerswaal zijn 1000 gezinnen financieel afhankelijk van de uiensector.

De Zeeuwse gemeenten hebben nog geen samenwerking met andere overheden op dit punt. "Wel werken we samen met de belangenorganisaties die ook landelijk opereren."

Of registreer je om te kunnen reageren.