Redactieblog

Waterschapsverkiezingen gaan door

De Waterschapsverkiezingen gaan door. Het stemgeheim is voldoende gewaarborgd.

Dat zegt de rechtbank van Den Haag. Bij de rechtbank was een kortgeding aangespannen door de stichting Wij vertrouwen stemcomputers niet. De stichting eistte een verbod op de verkiezingen omdat volgens haar het stemgeheim onvoldoende gewaarborgd is. Zo zou te achterhalen zijn wat een individu heeft gestemd. De zaak was aangespannen tegen het Hoogheemraadschap Rijnland en de Unie van Waterschappen.

De rechter heeft nu bepaald dat de door de waterschappen ingebouwde beveiligingsmaatregelen voldoende garanties bieden voor rechtmatige verkiezingen. De verkiezingen worden gehouden via poststemmen. Eind deze week krijgen de 13 miljoen stemgerechtigden een stempakket thuisgestuurd.

Rop Gonggrijp van de stichting ‘Wij vertrouwen de stemcomputer niet’ legt zich neer bij de uitspraak van de rechter. “We willen wel via de politiek meer aandacht voor dit probleem vragen. We hebben in Nederland nu twee stemgeheimen en dat blijft een kromme situatie.” Gonggrijp, een van de bekendste computer-hackers in Nederland, en mede-oprichter van XS4All, vindt dat hij een sterke zaak had aangespannen. “Maar het belang van de voortgang van de verkiezingen is ook groot.”

Of registreer je om te kunnen reageren.