Voorzieningenniveau kleine kernen loopt terug

In bijna 80 procent van de kleine kernen is geen bank gevestigd.

Geld opnemen bij een pinautomaat is in ruim 40 procent van niet mogelijk. Toch vinden de meeste inwoners dit niet problematisch, zo blijkt uit onderzoek. Dat het voorzieningenniveau in de kernen terugloopt is geen verrassing, maar niet eerder werd deze trend zo duidelijk met cijfers onderbouwd. In opdracht van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en Rabobank bevroeg de BMC Groep 502 gemeenschappen. De meeste hebben te kampen met het verdwijnen van voorzieningen.

Naast banken vertrekken ook steeds vaker postkantoren en supermarkten. Inwoners van kleine kernen moeten daardoor verder reizen om boodschappen te doen, of een brief te posten. Desondanks beschouwen veel inwoners dit niet als een probleem; met de fiets of de auto zijn deze voorzieningen doorgaans goed bereikbaar. Voor ouderen is dat anders. Zij zijn vaak slecht ter been en openbaar vervoer is er in kleine kernen nauwelijks.

Of registreer je om te kunnen reageren.