225 x bekeken 1 reactie

Vee-exporteurs boos over uitblijven exportcertificaten

Vee-exporteurs roepen landbouwminister Gerda Verburg op zo snel mogelijk de uitvoer van fokrunderen naar landen buiten de Europese Unie mogelijk te maken.

Zij zijn boos dat Frankrijk en Duitsland al exportcertificaten afgeven, terwijl Nederland zegt meer tijd nodig te hebben voor onderhandelingen.

Vorige week riepen branche-organisaties Veepro Holland, Exportnet en VEF met een petitie in de Tweede Kamer op tot steun voor de sector. Verburg schrijft nu aan de Tweede Kamer dat zij onderhandelt met landen buiten de EU over de eisen aan de handel in fokrunderen.

Volgens Verburg kosten de gesprekken met deze landen tijd en kunnen de benodigde certificaten daarom niet stel op sprong worden afgegeven. "Deze brief heeft onze woede gewekt", zegt directeur Johan van den Berg van Veepro. "Als het kabinet echt haar best doet, moet het maar aantonen waarom Duitsland en Frankrijk wel naar Marokko kunnen exporteren en wij niet." Financiële compensatie voor de schade die bedrijven door de exportbeperkingen lijden komt er niet.

Lees ook Verburg verwijst vee-exporteurs naar bijstand

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Nu de export hapert klagen he. Hoe zit het met de mkz afwerking?

Of registreer je om te kunnen reageren.