Redactieblog

Vaccinatie Q-koorts volgend jaar vrijwillig

Een eventuele vaccinatiecampagne tegen Q-koorts in 2009 zal waarschijnlijk geen verplichte vaccinatiecampagne worden. Dat blijkt tijdens een bijeenkomst van het RIVM over zoönosen, dierziekten die ook besmettelijk zijn voor mensen.

"Als ministerie van landbouw kunnen we maatregelen nemen als blijkt dat dierziekten een ernstig gevaar vormt voor de volksgezondheid. Bij Q-koorts zijn er aanwijzingen dat de menselijke besmettingen komen door besmettingen om geitenbedrijven, maar het is niet wetenschappelijk bewezen”, legt Christianne Bruschke, plaatsvervangend Chief Veterinarian Officer van het ministerie van landbouw, uit. Daarnaast zijn de kosten van verplichte vaccinatie hoog.

De huidige vaccinatiecampagne wordt gemonitord, waarna het ministerie zal kijken of er volgend jaar opnieuw gevaccineerd gaat worden.
De belangstelling om te kleine herkauwers te laten vaccineren tegen Q-koorts is goed. Naar verwachting zullen de beschikbare vaccins volgende week op zijn. In het gebied rondom de Noord-Brabantse plaats Uden zijn inmiddels 36 professionele geitenbedrijven, 1 schapenbedrijf en 30 kinder- en zorgboerderijen gevaccineerd.

Vanuit de humane geneeskunde zijn de meningen over de vaccinatiecampagne verdeeld. Huisarts Rob Besselink uit Herpen verwacht dat het geen effect zal hebben, omdat de grootste risicogroep, de drachtige geiten, niet gevaccineerd worden. “Er zijn ook bedrijven die niet willen vaccineren”, aldus Besselink. Het RIVM ziet de vaccinatie juist als beste oplossing.

Volgens dierenartsen en LTO valt dit heel erg mee. “Er zijn veel dieren al dragend waardoor ze niet kunnen vaccineren, maar over het algemeen is de belangstelling en de druk bij de geitenhouders om te vaccineren groot.”

Of registreer je om te kunnen reageren.