Redactieblog

269 x bekeken 6 reacties

'Steun blijft belangrijke inkomensbron voor boeren'

Jonge agrariërs moeten er vanuit gaan dat inkomenssteun een belangrijk onderdeel van hun inkomen blijft.

Dat zei Herman Versteijlen, directeur steunverlening, marktmaatregelen en promotie van de DG Landbouw van de Europese Commissie vandaag op een symposium over de toekomst van jonge boeren in Europa.

"Jonge boeren zijn vooral gericht op marktproductie, maar ze zullen ze zich ook moeten richten op andere diensten, zoals welzijn en landschap. Jonge boeren zullen moeten accepteren dat een deel van hun inkomen niet komt uit de verkoop van hun product, maar uit het leveren van deze diensten", aldus Versteijlen. Hij vindt dat jonge boeren zich moeten realiseren dat ze goede argumenten hebben om hiervoor steun te krijgen. "Onderhoud van het platteland is van algemeen belang. De waardering is groot."

Voorzitter Wilco de Jong van het NAJK reageert dat het het beste zou zijn als de boeren in Nederland voldoende inkomen kunnen genereren uit de productie voor de markt. De Jong verwacht dat er in Brussel wel geld beschikbaar blijft voor ondersteuning.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nic

  Steun zorgd ervoor dat de overheid grip op de eisen blijft houden.

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Dan verandert er niets. Hoeveel toeslagrechten en stierpremies en melkprmie's etc etc etc ontvangt de landbouw nu al. Kijken wat er gebeurt als dit per direct afgeschaft wordt. Dan wil men graag natuurbeheerder worden voor een stukje inkomenssteun.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is een belangrijk signaal van Versteijlen. Jonge agrariers moeten er dus rekening mee houden dat ze zodanig uitgeknepen gaan worden dat ze tegen kostendekkende vergoedingen maatschappelijke diensten moeten verrichten.
  Jongelingen wees gewaarschuwd, en laat jullie niet een hoekje duwen waar straks geen ontsnappen mogelijk is. Gratis voedsel produceren en voor je inkomen natuur of waterbeheerder worden. Dacht het effe niet.
  Zolang de ambtenaren van LNV niet de ramen moeten lappen van het binnenhof om hun salaris te behouden, moeten ook jullie dit niet accepteren.

 • no-profile-image

  gert

  als de melk een kwartje per liter opbrengt,kun je niet zonder inkomenssteun

 • no-profile-image

  Robbert

  Al die natuurgrond omploegen tot landbouwgrond!!! je hebt er toch niks aan

 • no-profile-image

  gert

  verruiming van melkquotum levert ook niks op met deze prijzen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.