296 x bekeken 5 reacties

Steun bij uitbraak dierziekte

Landbouwminister Gerda Verburg verleent steun aan bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de uitbraak van dierziekten.

Daartoe roept zij een nieuwe regeling in het leven, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de klacht van exporteurs van fokrunderen, die in zwaar weer verkeren sinds de ontdekking van nieuwe serotypen blauwtong in Nederland. Zij dienden onlangs een petitie in bij de Tweede Kamer, waarna het parlement bij Verburg aandrong op steun voor die sector.

De regeling is bedoeld voor boeren en bij de landbouw betrokken bedrijven zoals veevervoerders en -exporteurs, die door overheidsmaatregelen bij de uitbraak van een dierziekte in financiële nood terechtkomen. Verburg wil wel strenge voorwaarden aan de deelname stellen. Zo mogen alleen bedrijven die in principe levensvatbaar zijn, maar door beperkingen niet op eigen kracht verder kunnen, een beroep doen op de regeling.

Nederland heeft hiermee een primeur, want geen enkel ander lid van de Europese Unie biedt dergelijke steun aan de agrarische sector, zo blijkt uit onderzoek van de landbouwattachés. Wel bestaat er in België een regeling waarbij zelfstandigen in nood uitstel of afstel kunnen krijgen van sociale bijdragen.

Wanneer de maatregel van kracht wordt en hoeveel geld er voor ter beschikking wordt gesteld, is nog onbekend. Verburg moet eerst toestemming krijgen van de Europese Commissie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rinie

  De verspreiding van dierziektes zoals mond-en klauwzeer, vogelgriep, varkenspest en blauwtong is het gevolg van het gesleep met de dieren tussen de verschillende landen. De veehouders zelf en hun vervoerders zijn de veroorzakers van deze besmettelijke plagen. En als de zaak dan uit de hand loopt wordt de rekening elders, namelijk bij de belastingbetalers gepresenteerd. Stop het gesleep van de dieren!

 • no-profile-image

  Freek

  Zou het net zo'n steunregeling worden als van meneer Bos. Een woekerrente en medezeggenschap inclusief vetorecht in de bedrijfsvoering?? en krijgt mevrouw Verburg dan net zo'n misselijke grijns op haar gezicht als ze vertelt dat de bedrijven geholpen worden maar dat de staat daar leuk aan verdient??

 • no-profile-image

  Eppo Harbrink Numan

  Tja beste mensen, toch maar een berichtje over het doodschieten van de mascotte Rattaplan!

  !@$#$%#^dit waren de woorden die ik hier NIET voor heb!

  Wat doen we hier aan??????

 • no-profile-image

  who the fuck is

  euhhh...niets ???

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Rinie, veeg als burger eerst voor eigen deur. Door de enorme toename van mobiliteit van de burger worden de meeste ziekten en plagen veroorzaakt.
  Waarom lagen tijdens de MKZ crisis overal ontsmettingsmatten op de vliegvelden en werd bagage gecontroleerd op voedsel? De boer moest contact met collega's vermijden, maar de burger fietste letterlijk en figuurlijk overal doorheen. Het is geen toeval dat de besmettingshaarden vaak worden ontdekt bij vliegvelden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.