1 reactie

Sector verbaasd en boos over sojamotie

Belangenorganisaties in de landbouw begrijpen niets van de opstelling van de Tweede Kamer over de toelating van transgene soja.

Zij vrezen dat de Nederlandse veehouderij hierdoor op een flinke achterstand komt te staan ten opzichte van andere Europese lidstaten.
Gisteren riep een krappe meerderheid van het parlement landbouwminister Gerda Verburg op bij de landbouwraad tegen de toelating van de transgene sojasoort MON 89788 te stemmen. Normaal gesproken stemt Nederland juist voor als de voedselveiligheidsorganisatie Efsa, zoals in dit geval, een positief advies afgeeft. Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) spreekt over een 'gebrek aan kennis van de Kamerleden'.

"De rest van de wereld heeft al lang een beslissing genomen en intussen voeren wij hier nog een achterhoedegevecht", zegt hij. "Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor al onze veehouderijsectoren." Zwanenburg is bang dat Nederland straks geconfronteerd wordt met torenhoge kosten voor de import van transgeenvrij voer.

Ook LTO heeft met verbazing kennis genomen van de opstelling van het parlement. Melkveevoorman Siem-Jan Schenk: "Er gelden internationale afspraken en de Kamer fietst daar nu gewoon doorheen. Wij proberen de discussie over transgene gewassen lokaal te voeren, maar zo werkt het niet. Ik pleit niet voor de grootschalige import van GGO's (genetisch gemodificeerde gewassen, red.), maar ben wel voor een gelijk speelveld."

Milieudefensie is juist blij met de aanvaarding van de motie, die werd ingediend door de SP. Een positief advies van de Efsa is volgens campagneleider landbouw Wouter van Eck een te smalle basis om deze sojasoort toe te laten. "De teelt is afhankelijk van het gebruik van bestrijdingsmiddelen", zegt hij. "Dit brengt grote gezondheidsproblemen met zich mee voor de lokale bevolking." Van Eck hoopt dan ook dat Verburg aan de wens van de Kamer tegemoet zal komen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    Ik had al een stukje geplaats over dit onderwerp op een ander draadje, en dus copier ik het maar, want dit maakt mijn dag nooit meer goed*********

    Ik was net een banaan aan het eten, en dat was toepasselijk. Het is een bananenrepubliek, een democratie had ik het geloof toch al in verloren. Eigenbelang, corruptie en een doodlopende toekomst visie, prettige kerstdagen leiders van ons land, en organistaies die een brede secor zouden moeten dienen, prettige kerstdagen voor het koesteren van het leven wat geleefd heeft in oudere generaties and ancient times, bedant ook voor alle lobiesten en marionetten, die een torkomst ondersteunen die mij tranen in de ogen geven. Juist deze mensen zouden de leiderschap moeten tonen tegen een `Monsanto`visie en wereld, success met het vertellen aan de geboren baby`s die geen stem hadden, success met het vertellen aan alle kinderen die vrij en blij kunnen spelen, en hopen dat er voor hen gezorgd wordt in visie. Minister Verburg bedankt voor Uw inzet en schijnheiligheid, een quote uit ander draadje, van**Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) spreekt over een 'gebrek aan kennis van de Kamerleden'., enorm bedankt Wyno, ***En,Melkveevoorman Siem-Jan Schenk: "Er gelden internationale afspraken en de Kamer fietst daar nu gewoon doorheen. Wij proberen de discussie over transgene gewassen lokaal te voeren, maar zo werkt het niet. Ik pleit niet voor de grootschalige import van GGO's (genetisch gemodificeerde gewassen, red.), maar ben wel voor een gelijk speelveld, enorm bedankt Siem-Jan Schenk**** Bedankt allen voor de schijnheiligheid en vooral ontzettend korte termijn visie, en geloof me, dit is mijn persoonlijke mening, maar het doet mij zeer dat er gekozen wordt voor angst, druk, manipulatie en een doodlopende weg. Denk je echt dat als het eenmaal toegelaten is en de deur open is er nog een weg terug is......... De illusie dat deze leiders en belangenbehartigers hebben en hadden is het woord leiderschap voor de lange termijn niet waardig.

Of registreer je om te kunnen reageren.