Redactieblog

541 x bekeken 2 reacties

Rabobank: grondprijzen blijven wereldwijd stijgen

De prijzen voor agrarische gronden blijven voorlopig stijgen.

Dat zegt Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank, tijdens een symposium voor Europese jonge boeren in Utrecht. "In Nederland is de grondprijs afgelopen jaar 16 procent gestegen. Dat vinden we veel, maar als we kijken naar de ontwikkelingen in andere landbouwgebieden valt het mee", aldus Duijzer.

Hij merkt op dat in Australië de grondprijs in tien jaar tijd met 400 procent is gestegen, terwijl de grondprijs in de Verenigde Staten in dezelfde periode 250 procent steeg. De prijsstijgingen komen volgens Duijzer door de schaarste van voedsel en de voedselcrisis van 2007. "Naar verwachting zetten de prijsstijgingen voor goede agrarische gronden in de wereld voort."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.T.

  Prijzen van goede agrarische percelen blijven verder over de langere trendperiode alleen maar stijgen ook vanwege: erosie, afname van areaal door ander gebruik en inderdaad de vraag voor voedsel vanwege DE PLAAG. Land is altijd al de meest solide investering geweest, totdat speculanten zich ermee gaan bemoeien.

 • no-profile-image

  karel

  Een typisch momentopname bericht.
  De grondmarkt is ook een markt, waarin schommelingen plaatsvinden. De marktwerking is hier ook van toepassing.
  Naar verwachting zal ook in de grondmarkt een correctie gaan optreden. Door welke oorzaak of oorzaken ook. Zoals nu de prijzen zijn gestegen door een samenloop van omstandigheden, zo zal een daling ervan ook door een samenloop van omstandigheden plaatsvinden. Concreet kunnen de volgende omstandigheden een daling van de prijs in Nederland tot gevolg hebben: De tegenvallende prijzen voor melk en rundvee in combinatie met een investeringsstop van de kant van de overheid (de staatschuld loopt te ver op, en de belastinginkomsten vallen tegen), een vermindering van de aankoop van gronden door projectontwikkelaars, bouwondernemingen, pensioenfondsen e.a. . Het is niet zeker dat het gebeurd, maar zeg nooit nooit. We hebben het al eens eerder gezien, niet waar.

Of registreer je om te kunnen reageren.