6 reacties

Provincies lopen ver achter met inrichting EHS

De inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur verloopt traag.

De provincies hebben vorig jaar 7 procent van de taakstelling voor de periode 2007-2013 gerealiseerd, zo blijkt uit een overzicht dat landbouwminister Gerda Verburg vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2013 moeten de provincies samen bijna 31.000 hectare hebben ingericht als natuurgebied. Tot nu toe is daar nog geen 2.500 hectare van gerealiseerd. Vooral Utrecht had het moeilijk het afgelopen jaar; daar werd geen enkele hectare ingericht. Zuid-Holland deed het met 840 hectare nog het beste.

Verburg erkent dat de voortgang van de EHS stokt. "Het tempo van de inrichting blijft al enige jaren achter bij het gewenste schema", schrijft zij. Zoals al eerder aangekondigd zal zij in overleg treden met de provincies over dit probleem. Volgens de regionale bestuurders is vooral een gebrek aan geld de oorzaak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  De verwerving komt niet goed op gang omdat nieuwe natuur niets mag kosten. Voor woningbouw en industrie wordt een redelijke prijs betaald. Voor natuur moet een boer zelf een aanvraag indienen.
  Na verloop van tijd komt er een taxateur in opdracht van de overheid die een prijs bepaald die lager is dan gemiddelde verkoopprijzen in het gebied. Als ze op deze wijze de gronden bij elkaar moeten krijgen, dan zal het nog heel lang gaan duren.
  Waarom verschil maken in grond voor natuur en voor woningbouw. De boer kan er toch niets aan doen waar de grond voor aangewezen is.

 • no-profile-image

  Peterje

  Er wordt nog wel geld vrij gemaakt voor natuur buiten de EHS. Overheid moet keuzes maken. Alle natuurcompensaties, i.v.m. infrastructuur, industrieaanleg, enz, moeten in de EHS plaatsvinden en niet zomaar ergens op landbouwgrond. Daar heeft men wel geld voor.

 • no-profile-image

  W. Brus

  Dat voldoende budget het grootste probleem is weet LNV (gerda verburg) al jaren. Tot op heden heeft ze zich altijd verweerd door te stellen om slim om te gaan met de ruimte en het geld. Maar het is toch zo simpel. Wanneer een boer een stal bouwt en halverwege het traject wordt de stal 50 % duurder door onvoorziene omstandigheden zal de boer ook twee dingen kunnen doen. De stal niet afbouwen of meer budget regelen. Meestal gebeurt dit laatste. Het is al jaren het zelfde probleem, we willen als maatschappij van alles op het natuurvlak maar hebben er onvoldoende voor over. En als dit zo blijft doormodderen verdwijnt ook het laatste beetje draagvlak dat er nog was. Nogmaals, of ambitie bijstellen of extra budget. Ik ga voor het eerste..

 • no-profile-image

  keesgezondverstand

  Ben het met gert eens en nu eindelijk wat genuanceerder over natuur gesproken kan worden zou ook de nog niet gerealiseerde EHS eens grondig heroverwogen moeten worden. Zeker de lichtzinnige aanwijzingen om moeras te maken moeten van de kaart vanwege volksgezondheid, milieu en behoud kostbare landbouwgrond.

 • no-profile-image

  Boer

  Nou Peterje, dat is een geweldig goed plan van die natuurcompensatie binnen de EHS.

 • no-profile-image

  gert

  dit is geen ramp

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.