Redactieblog

338 x bekeken

Overslag agribulk daalt door goede oogst

De Rotterdamse haven slaat in de tweede helft van dit jaar minder agribulk over dan vorig jaar.

Dat meldt het Havenbedrijf Rotterdam. "De overslag van agrarische producten is dit jaar het spiegelbeeld van vorig jaar. In de eerste helft van het jaar is er heel veel agribulk-overslag geweest, terwijl het vorig jaar in het begin van het jaar weinig was. In de tweede helft van 2007 en 2008 tekent het tegenovergestelde beeld zich af."

De oorzaak van de grote verschillen is de oogst van landbouwproducten in Europa. "Vorig jaar was de oogst slecht, waardoor er veel werd geïmporteerd van buiten Europa. Dit jaar is de oogst goed, waardoor de behoefte aan bulkproducten van buiten Europa iets kleiner is." Of de totale overslag van agrarische bulkproducten dit jaar groter zal zijn dan vorig jaar is nog niet te zeggen. "Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat de overslag van agrarische bulkproducten een krimpende markt is. Er wordt steeds meer vlees geïmporteerd in plaats van veevoer voor de Europese veestapel."

De haven van Rotterdam begint de gevolgen van de financiële crisis te voelen. De overslag van grondstoffen voor de metaalsector en de chemie loopt terug en de groei in de containeroverslag stagneert. Daarvoor waarschuwde burgemeester Ivo Opstelten maandag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Rotterdamse haven- en transportsector. Het Havenbedrijf bevestigt dat. "De maand oktober was een slechte maand. De overslag van containers liep terug, maar die van kolen en ijzererts bleef daarentegen groeien." Bij de overslag van agrarische producten is nog geen effect te zien van de kredietcrisis. "De oogst in Europa speelt voor deze sector een veel belangrijkere rol dan de kredietcrisis."

Of registreer je om te kunnen reageren.