Redactieblog

445 x bekeken 12 reacties

Onderzoek naar alternatief voor antibiotica veehouderij

Immuno Valley, het consortium van wetenschappers en industrie op het gebied van humane en veterinaire geneeskunde, gaat met 2,3 miljoen euro subsidie van het ministerie van landbouw onderzoek laten doen naar alternatieven voor antibiotica in de veehouderij.

Dat meldt Liana Steeghs van Immuno Valley. Het zogeheten Altant-programma bestaat uit drie onderdelen. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde en Intervet Schering Plough een vaccin ontwikkelen tegen Staphylococcus aureus, een veroorzaker van mastitis bij melkvee. Deze bacterie vormt ook voor mensen een risico.

Daarnaast gaat de Faculteit Diergeneeskunde samen met het Centraal Veterinair Instituut (CVI) onderzoek doen naar een alternatief voor het antibioticagebruik ter bestrijding van Streptococcus suis-infectie bij biggen. Deze bacterie kan meningitis veroorzaken. In een derde onderzoek worden peptiden die bijdragen aan de natuurlijke afweer van dieren onderzocht. LNV wil de meest perspectiefrijke alternatieven laten uitwerken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Nou ja zeg, als alternatieven al niet meer door de landbouw sector worden gestimuleerd, lijkt het wel de omgekeerde wereld. @ Melkveehouder, goed punt dat mensen iets minder medicijnen kunnen gaan gebruiken, kan toch ook en –e n, maar al die opsommingen hebben toch niets met tegen een alternatief voor antibiotica in de landbouw te maken.@ Harm kan een goed punt zijn, maar wat zijn dan exact de dierlijke eiwitten die we dan terug circelen naar het voer.

 • no-profile-image

  Patrick

  @melkveehouder, gewoon dat ik dat dacht, en tot een mogelijkheid beschouwde en vond het helaas dat ik dat dan niet juist had. Het helaas is niet voor je mogelijke deelname aan Groenfront, want dat zou dan wel weer undercover zijn, als dat wel zo was natuurlijk!

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Melkveehouder Op zich had ik je punt wel door maar dacht even dat je misschien undercover toch lid was van Groenfront of van een andere `linkse` groeperingen, kijk iedereen kan wel zeggen dat ie boer is, maar je weet het maar nooit op een forum. Maar helaas het zij niet zo.

 • no-profile-image

  linda

  het consortium van wetenschappers krijgt 2,3 miljoen voor onderzoek naar ziektebestrijders in de bio-industrie. mijn advies is gratis: opheffing van de intensieve veehouderij. gebruik de grond die vrijkomt voor plantaardige eiwitten en geef de rest terug aan de natuur. bijvoorbeeld aan de ganzen, die nergens meer mogen fourageren en met kogels worden bestreden.

 • no-profile-image

  boer

  Goed idee linda en dan gaan we met zijn allen gratis naar de kloten puur omdat we geen voedsel hebben. Goede tip hoor !!! (wist echt niet dat er nog zulke domme figuren vrij rondlopen, hier moeten kamervragen over gesteld worden !!)

 • no-profile-image

  lol

  linda, jij vind dus ook net zoals de veganstreaker dat alle boeren over moeten op buksussen? of was dat maar een grapje?

 • no-profile-image

  Patrick

  @ melkveehouder, idealistisch heb je een leuk plan, toch een stiekem beetje links dus, zeker met waterschap verkiezingen PvdD gestemt!! Maar praktisch gebruiken mensen erg veel medicijnen, en schijnbaar wordt in de landbouw ook erg veel antibiotica gebruikt want anders gaat men niet op zoek naar een alternatief.
  Nu nog een alternatief voor de mensen, wat er ook vast wel is, en dan heb je toch een mooie En En situatie.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, waarom helaas?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, leuk geprobeerd maar je zit er helemaal naast met zowel met zowel het links gezind zijn en de stemkeuze. Om deze discussie niet verder te voeden; mijn opmerkingen waren vooral bedoeld om een eenzijdige discussie over antibioticagebruik in de landbouw voor te zijn. Jij snapt dat ook wel, maar toch. Tuurlijk wordt er antibiotica gebruikt en tuurlijk zullen alternatieven toegepast moeten worden áls ze er zijn.
  Maar wat ik met de uiteenzetting heb willen voorkomen, is dat straks het vingertje weer naar één richting wijst, en de rest zijn gangetje gaat. Helemaal met je eens dat het gezamelijk opgepakt moet worden.

 • no-profile-image

  Harm

  Nog even iets wat geen onderzoek benodigd. Stop het dierlijk eiwit terug in het voer. Scheelt een boel antibiotica, bespaart de verwerkende bedrijven een heleboel euries aan afvalverwerkings kosten. Dus alleen maar plussen. Kost niets.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick, toch wel. Als je de oorzaak wegneemt hoef je niet aan symptoombestrijding te doen of i.c. hier alternatieven voor te zoeken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Linda. Zoals je weet hebben dieren drinkwater nodig. Dit drinkwater krijgen ze zowel uit leidingwater als sloten.
  Als je goed geïnformeerd bent, of je laat informeren, zul je weten dat dit drinkwater vervuild is door chemische stoffen en antibiotica.......van de mens.
  Meer dan 90% van deze vervuiling is terug te voeren naar de residuen van geneesmiddelen en andere stoffen.
  En met name de residuen van de/jouw geneesmiddelen zorgen voor bacteriële resistentie bij zowel mens als dier. Door deze structurele inname wordt het immuniteitssysteem van de mens en de dieren aangetast waardoor ze gevoeliger worden en medicijnen nodig hebben.
  De goede volgorde is dus het aanpakken van het geneesmiddelengebruik bij de mens zodat de dieren zuiver water te drinken krijgen.
  En dat er dan slachtoffers vallen lijkt me duidelijk, maar dit hoeft niet altijd bij de veehouderij te zijn.
  Dit geldt overigens ook in beperkte mate bij plantaardige produktie. Ook deze groeien vaak op door de mens vervuild water. Kies maar meid, maar trek als Nederlands burger zelf eens het boetekleed aan in plaats van op een goedkope manier je eigen tekortkoming bij anderen neer te leggen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.