Redactieblog

5 reacties

Obama maakt de melkprijs niet hoger

De keuze van de Amerikanen voor een president met een andere huidskleur is een geweldige doorbraak.

Wie wel eens in Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee is geweest en daar het hotel waar Martin Luther King is vermoord en het daarbij gevestigde, aan de zwarte burgerrechten gewijde museum heeft bezocht, weet dat.

Niemand spreekt dat trouwens zo uit, ook Obama zelf niet, maar het is wel zo. Het is nog maar vijftig jaar geleden dat zwarte Amerikanen niet in de bus werden toegelaten en niet naar de universiteit mochten. Of Obama bekwaam is of niet, of hij het ook gemakkelijk had met zo’n tegenstander van 85 jaar of niet, of hij profiteert van de wanprestatie van Bush of niet, het zijn allemaal vragen die wegvallen bij de fundamentele doorbraak die zijn verkiezing is.

Op zich interesseert het mij weinig wie er in Amerika aan het roer zit. We kunnen het ook nauwelijks beoordelen: beeldvorming in de media bepaalt wat wij van een Amerikaanse president vinden.

We hoeven over de effecten van het nieuwe presidentschap niet al te optimistisch te zijn: een president is weliswaar zeer machtig, maar hij kan de maatschappij niet veranderen. Obama zal de economische crisis niet kunnen voorkomen, geen einde kunnen maken aan de oorlogen in de wereld (ook niet die waarbij de Verenigde Staten betrokken zijn), de planeet niet kunnen redden van oververhitting. Hij zal de honger niet de wereld uit helpen, de voedselcrisis niet weten te overwinnen, de malaise in de landbouw niet weten te keren.

Obama zal de prijs van de melk niet hoger kunnen maken, niet kunnen voorkomen dat de voedselproducenten aan de wereldmarkt worden overgeleverd, niet kunnen bewerkstelligen dat agrarische bedrijven weer vergunningen kunnen krijgen ook al liggen ze in de buurt van Natura 2000-gebieden.

Obama zal de Nederlandse regering niet weten te bewegen om nu eindelijk eens te regelen dat de toeslagrechten bij de pachter blijven en niet aan de verpachter toekomen. Kortom: Obama lost niets op.

Maar Obama zorgt er wel voor dat we blijven denken dat zaken kunnen veranderen. Zijn verkiezing is de allerbelangrijkste 'change'. Dat blijft staan, ook als er van hem verder feitelijk niets meer terecht komt. Ik betrap mijzelf op een optimistisch gevoel. Het kan allemaal nog goed komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Melkveehouder, het is inderdaad erg belangrijk dat er 1 of meer boerenleiders zijn die inzien wat leiderschap en visie is ipv kijken en onzeker zijn en beleid maken afhankelijk van de wisselend emoties van de achterban.
  In de politieke partijen ook die trouw kan rekenen op de agrarische acherban, ongeacht wat ze nu in de politiek klaarspelen.
  LTO en de rest van de belangen behartigers ook.
  Geloof me iederen heeft baat bij een weerbare boer en een weerbare sector dat zijn geld goed kan verdienen in samenhang met een steeds kritische maatschappij. Voor mij dus horizontaal ipv geisoleerd in in een schijn sector van veel tussen handel met eigen belang.
  Voedsel is belangrijk.

 • no-profile-image

  Graats

  Nou Ed, jij bent echt niet de enigste welke geïnteresseerd is in het standpunt van Willem Bruil in deze. Het zou hem sieren wanneer hij zijn oordeel hier ging posten.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Geen job voor jou Melkveehouder (absoluut niet cynisch bedoeld!)?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik hunker naar het moment dat een échte boerenleider opstaat en daadkrachtig roept; so we will change.
  Ik hunker, net als de zwarte bevolking in Amerika, naar de man die zich niet laat weerhouden door de gevestigde orde of vooroordelen.
  Een man die niet denkt dat de supermarkten oppermachtig zijn en een man die niet denkt dat wetgeving onwrikbaar is en een underdog positie inneemt. Nee, ik kijk uit naar het moment dat een charismatisch leider opstaat waar de daadkracht van afstraalt. Iemand die alle sectoren kan binden en hiermee een historisch vertrekpunt naar de toekomst toe neerzet.
  Pas dan zullen dingen anders worden, en zal daadwerkelijk iets veranderen.

 • no-profile-image

  Ed

  Beste Willem, de melkprijs kunnen jij en ik niet beinvloeden. Wel kun jij je invloed aanwenden om aan de kostenkant iets te doen. Wat betreft de NB- wet is er al geruime tijd een impasse. Bestaand gebruik wordt niet meer vergund, OVERIGENS OOK NOG ZONDER SCHADELOOSSTELLING, uitbreidingen kunnen niet meer plaatsvinden. En dat terwijl NL als enigste lidstaat de Kritische Depositie Waarde als toetsingsinstrument hanteert. En NL verzwaringen in de aanwijzingsbesluiten toevoegt en bestaang gebruik verzuimd heeft te vermelden. Als je het dan zo goed voor hebt met de agrarische sector moet je deze onrechtvaardigheid t.a.v. het ammoniakbeleid in Natura 2000 ook aan de kaak durven stellen. Bedrijven met piekbelastingen worden uitgerookt door tijdelijke NBwet vergunningen (zonder schadeloosstelling bij de volgende aanvraag, want u wist dat u er geen meer zou krijgen). En het uitrookbeleid voor de realisering van de EHS gaat ook gewoon door: boeren moeten hun grond voor een appel en een ei afgeven en de overheid levert deze door naar particuliere beleggers (verzekeringsmaatschappijen/ woninbouwverenigingen enz.) Graag zie ik uw reactie tegemoet. ( de redactie kent mijn mailadres). Alvast bedankt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.