343 x bekeken 6 reacties

Natuurvergunning bijna altijd verleend

Bijna alle ingediende vergunningsaanvragen voor activiteiten in of rondom beschermde natuurgebieden worden goedgekeurd.

Sinds de invoering van de Natuurbeschermingswet in 2003 zijn slechts 57 van de 1087 aanvragen geheel of gedeeltelijk geweigerd.

Dat blijkt uit onderzoek van Alterra in opdracht van landbouwminister Gerda Verburg. Het aantal vergunningaanvragen neemt gestaag toe. In 2005 werd er 66 keer om toestemming voor activiteiten gevraagd; dit jaar komt het totaal uit op zo’n zeshonderd. Meer dan een kwart van de aanvragers is veehouder.

Dat de meeste verzoeken worden gehonoreerd, betekent volgens de onderzoekers niet dat de natuurgebieden onvoldoende zijn beschermd. Vaak worden activiteiten met negatieve effecten bij voorbaat al niet in de buurt van deze lokaties gepland. Ook worden initiatieven soms al in de voortoets aangepast zodat het vergunningtraject niet doorlopen hoeft te worden.

Verder adviseert Alterra in het rapport Verburg te komen met een landelijke administratie voor de verlening van vergunningen op basis van de Natuurbeschermingswet. Nu maken provincies nog gebruik van eigen systemen, waardoor er nauwelijks gegevens zijn over de cumulatieve effecten van activiteiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wim brus

  Leuk zo'n bericht. het is net alsof de NB-wet-vergunning geen enkel probleem is. Jammer dat ze er niet bij vertellen dat sinds begin 2008 er nagenoeg geen vergunningen meer worden afgegeven omdat men niet weet hoe men om moet gaan met ammoniak. De stapels nog te verlenen NB-vergunningen (ook wel Natura 2000 toetst genoemd) worden elke week hoger bij de provincies.

 • no-profile-image

  karst spijkervet

  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Sinds medio dit voorjaar ligt e.e.a. gecompliceerder. Recente goedgekeurde initiatieven dreigen door de provincie weer (ambtelijk) gedwarsboomd te worden. Wanneer komt er eens een einde aan het politieke gerollebol. Dit gaat allemaal over de rug van de ondernemers, zowel binnen als buiten de landbouw, in ons land. Politici neem uw verantwoordelijkheid, dan kunnen we weer focussen op onze bedrijven in plaats van het oplossen van politieke spelletjes.

 • no-profile-image

  betty

  Wandelpaden en recreatie moesten ook een bij een onderzoek betrokken worden, de invloed aldaarvan is ook enorm negatief voor de omliggende natuur, de rust die bij de natuur hoort is dan weg. Daarom zul je maar enkele plekken vinden in nederland alwaar Staatsbosbeheer zijn natuur opensteld.
  Trouwens Nederland op zich is te klein om zoals Schotland trots te kunnen zijn op zijn Natuur.

 • no-profile-image

  cor van den berg

  direct afschaffen dus die bureaucratie, in ieder geval zodanig beperken dat alleen de echte probleemveroorzakers niet vergund worden.

 • no-profile-image

  G Haarman

  Het word tijd dat door landbouw gesteunde bestuurders eens met de vuist op tafel slaan, en partij of eigen belangen eens aan de kant zetten.

 • no-profile-image

  gert

  de subsidies worden ook klakkeloos aan de natuurinstanties uitbetaald,bij boeren is dat heel wat moeilijker kijk maar naar de kruisjesproblematiek,erg selectief zijn ze dan ,ons kent ons

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.