Redactieblog

297 x bekeken 6 reacties

Melkquotum: afschaffen of inkrimpen

De discussie in Europa over de toekomst van het melkquotum gaat niet goed. Deze week worden spijkers met koppen geslagen. Of slaat men de plank mis?

Ik denk het laatste. Het gesprek gaat steeds over een zachte landing. Een procentje er bij, of misschien twee? Of helemaal niet? Of vijf procent in één keer? Al deze mogelijkheden vliegen over tafel. Allemaal gerommel in de marge. Het wordt tijd dat echte keuzes worden gemaakt.

Bijvoorbeeld het afschaffen van de melkquotering. Als dat moet, dan maar zo vlug mogelijk. Niks geen zachte landing. Dan blijven we zitten met een te hoge prijs voor melkquotum, dat over een aantal jaren niks meer waard is. Gevolg: een te hoge kostprijs, een te trage ontwikkeling van de bedrijven en geen effect op de melkprijs.

Dat leert de praktijk. Ondanks de melkquotering zijn de prijzen de laatste tien jaar – met uitzondering van vorig jaar – stelselmatig gedaald. Waarom zou dit veranderen? Daarom kan de quotering beter worden afgeschaft. Door bedrijfsuitbreiding en lagere kosten kan de boer dan overleven.

Een andere optie is het behoud van de melkquotering. Om de prijs omhoog te krijgen en daarna te houden zal het Europese quotum flink moeten worden ingekrompen. Een kleine tien procent schijnt een redelijke garantie voor een hoge melkprijs te geven. Quotum inleveren dus. We hebben dan het zg. Canadese systeem.

De Europese Commissie moet kiezen tussen afschaffen of inkrimpen. En geen gehannes met een procentje meer of minder. Dat levert lage melkprijzen en hoge kostprijzen op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Buren

  Nu komt er gelukkig een keer een beleid waar later spijt en meer werklozen van komen. Na de financiele razzia onder de boeren blijven er straks alleen nog bedrijven over van minimaal 1000 koeien.
  We worden wel op onze wenken bedient. Bedankt EEG.

 • no-profile-image

  lambert

  mee eens we gaan voor het geld niet voor het werk inkrimpen dus

 • no-profile-image

  Ger

  Hoe is het mogelijk dat er mensen zijn die de productie wilen inkrimpen en daarmee de toekomst van onze veehouderij bevriezen. Zij hebben zeker geen opvolgers. Dit nog afgezien vanhet feit dat het onhaalbaar is. Andere landen, zullen nooit een kleiner quotum accepteren, zo lang Nederland nog een groot deel van de productie exporteert. Inkrimpen betekent voor Nederland tientallen procenten minder. Dan blijft er geen boer meer over.

 • no-profile-image

  boer

  Inkrimpen!Meer inkomen minder werk.

 • no-profile-image

  .

  Ben het hier voledig mee eens. Ik zie liever inkrimpen maar afschaffen is op dit moment ook goed. Niet dat verruimen want dat zet geen zode aan de dijk. verhoogt alleen de kostprijs flink en daarmee de ontwikkeling. Ze hadden al lang moeten kiezen uit deze twee opties. De kosten lopen nu alleen maar meer op. En met deze onzekerheid kun je niet ondernemen.

 • no-profile-image

  boer

  Kijk Ger,het toekomstperspectief van de melkveehouderij is zojuist een heel stuk verslechterd.Als je zoon je aan ziet ploeteren 16 uren per dag voor een aalmoes denk je dat hij nog interesse heeft om de boel over te nemen als het over te nemen is.Je hebt het niet door maar de fabrieken hebben gewonnen en de melkveehouders hebben verloren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.