Redactieblog

Maatregelen blauwtong type 1 opgeheven

De kilometerzone rondom een met blauwtong besmet kalverbedrijf in Ophemert is opgeheven.

Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Uit onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) blijkt dat er in het gebied geen besmettingen met blauwtong serotype 1 zijn aangetroffen. Het virus, dat via de import van een rund uit Frankrijk in Nederland terecht is gekomen, heeft zich niet verder verspreid. Op het bedrijf werden naast blauwtong type 1 ook besmette runderen met serotype 6 en serotype 8 aangetroffen. Het rund met type 1 is preventief geruimd.

In Nederland zijn elf bedrijven besmet met BTV-6, het aantal bedrijven met blauwtong serotype 8 is opgelopen tot bijna zestig. De afgelopen week zijn geen nieuwe besmettingen aan het licht gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.