6 reacties

Lucht vuiler door klimaatbeleid

De klimaatmaatregelen van het kabinet kunnen leiden tot een toename van de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen.

Het beleid is vooral gericht op het beperken van broeikasgassen en houdt weinig rekening met de gevolgen voor bijvoorbeeld NOx, SO2 en fijnstof. Dat blijkt uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens onderzoeker Rob Maas moet milieuminister Cramer meer kijken naar de samenhang tussen het beleid rond broeikasgassen en dat rond andere luchtverontreinigende stoffen.

"Er wordt nu een onderscheid gemaakt, terwijl beide soorten emissies uit dezelfde pijp komen, of van dezelfde bodemprocessen", zegt Maas. "Als je niet kijkt naar de samenhang, kan een verschuiving van het probleem optreden." Zo kan de bijmengplicht voor biobrandstoffen, die de uitstoot van broeikasgassen vermindert, leiden tot een grotere emissie van onder meer NOx. Dat probleem is op te lossen, maar dan moeten wel andere eisen aan automotoren worden gesteld. Hetzelfde geldt voor co-vergistingsinstallaties.

Maas: "Als je hier niets aan doet, staan er straks veel installaties, die juist meer luchtverontreiniging veroorzaken." Ook het Europese systeem voor CO2-emissierechten vereist enige regie van het kabinet. Grote bedrijven moeten rechten aanschaffen om broeikasgassen te mogen uitstoten. Als ze die in het buitenland kopen, betekent dit dat de nationale uitstoot groter wordt. Daarmee stijgt ook de emissie van andere schadelijke stoffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.G.

  Goedzo Lies, geef vooral maar de veehouderij de schuld. Lekker makkelijk, maar dat is maar een klein gedeelte van de fijnstofhype.
  Maar Lies heb je al eens naar je eigen straatje gekeken, hoeveel stof in je directe omgeving, hoeveel stof veroorzaak jezelf wel niet?
  Lekker makkelijk andere de schuld geven, maar je kunt er zelf ook wat aandoen. Als je thuis alles, maar dan ook alles wat vochtig houdt moet je eens zien hoeveel stofreductie je krijgt. Laat de fiets en/of auto staan, niks op vakantie en/of in de zomer buiten zitten. Zorg dat je veel binnen bent de ramen altijd dicht en deuren zoveel mogelijk, moet je eens zien hoeveel reductie je krijgt. Hoezo onmogelijk? Ja natuurlijk het kost je wat woongenot maar het is toch voor een goed doel!! Pas dan heb je recht van spreken naar andere toe. Overigens hoe minder stof, hoe sneller de aarde opwarmt. Het stof weerkaatst de zonnenstralen vandaar. Maar dat is dan het volgende probleem, we moeten niet alles tegelijk doen. Toch?

 • no-profile-image

  Lies

  Logisch dat de lucht vuiler wordt met o.a. fijnstof. Hoeveel jaren achter elkaar hebben heeft de regering alleen maar gedacht aan groei, geld en korte termijn doelstellingen en was ze wars van veiligheid, bezinning voor het beginnen en minder voor meer kwaliteit. Ze laat de handel rechten opkopen van veebedrijven die stoppen ipv deze zelf op te kopen en in de ijskast te zetten. Zo blijf de fijnstof door intensieve veehouderij gelijk. Foute boel.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Net het slachten van de kip met gouden eieren. De overheid slacht de kip voor een gouden ei, om vervolgens te merken dat de kip geen eieren meer legt. En de boer krijgt dan maar weer de schuld dat de kip dood is.

 • no-profile-image

  Lambert

  Het artikel maakt weer eens duidelijk dat sectoraal beleid vaak ongewenste gevolgen kent in andere sectoren. In dit geval wordt de ene milieuvervuiling vervangen door de andere en daar schieten we weinig mee op. Het wordt langzamerhand tijd om eens wat integraler te denken en beleid te maken. Duurzamer kun je ook zeggen.

 • no-profile-image

  betty

  Geachte Vrijgezel uit Nijkerk,
  Dank voor je reactie, jouw vertaling hoe
  het in elkaar zit is pakkend en goede vertaling hoe dingen lopen.
  groet van Betty

 • no-profile-image

  stof

  Fijstof is GEEN probleem in de intensieve veehouderij. Dit laten we ons maar weer aanpraten. De helft van alle fijnstof komt uit het buiten land. Meer dan de helft wat vanuit NL komt komt uit de industrie en autos. Landbouw is maar verantwoordelijk voor 3% en de varkenshouderij maar voo 0,5%. Dus doe eerst maar eens wat aan de industrie en autos, voordat er weer met de vinger naar de schone landbouw verwezen worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.