317 x bekeken 7 reacties

Landschap beschermen door extra eisen aan boeren

Om de verrommeling van het buitengebied tegen te gaan, moeten provincies waardevolle cultuurlandschappen benoemen en deze beschermen.

Boeren die daar zijn gevestigd, krijgen een financiële vergoeding voor de extra eisen waaraan zijn dienen te voldoen.

Dat adviseert de Taskforce Financiering Landschap onder leiding van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan aan landbouwminister Gerda Verburg. Volgens Rinnooy Kan hebben de provincies de afgelopen jaren te weinig gedaan om de aantasting van het landschap te voorkomen, met als gevolg dat bebouwing oprukt en klassieke elementen zoals houtwallen verdwijnen.

Hij pleit er daarom voor dat provincies waardevolle gebieden aanwijzen en deze in samenspraak met maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven beter beschermen. Boeren die als gevolg daarvan aan nieuwe eisen moeten voldoen, dienen daarvoor gecompenseerd te worden uit een nieuw op te richten landschapsfonds, Europees geld en private middelen. De kosten kunnen in de honderden miljoenen lopen, denk de Taskforce.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  weer een fooi voor boeren terwijl de natuurorganisaties miljoenen krijgen voor hun,, onderhoud" met dikbetaalde directeuren

 • no-profile-image

  boer

  dus we worden betaald om overal bezwaar op te maken...

 • no-profile-image

  Wim

  Leuk, weer een plannetje en een regeltje erbij. Dit werkt toch zo goed, iedereen kent wel de voorbeelden van de kleine bosjes ter grootte van enkele struiken en een boom die wij boeren allemaal wel ergens in het land staan hadden. De meesten van ons hebben ze net als mij stil en snel opgeruimd vanwege al de regeltjes ter bescherming van deze struikjes. Deze regeltjes beperken ons in de bedrijfsvoering niet dat bosje. Dus: proficiat nu zal het weer extra prachtig worden in de polder.

 • no-profile-image

  hier met dat

  klopt Jan en niet te vergeten de arrogante stedelingen die elk weekend naar het platteland trekken om uit te rusten en vervolgens bergen met afval in het buitengebied achterlaten

 • no-profile-image

  Jan

  Lijkt me eerder zinvol om het platteland te beschermen tegen opdringerige overheden en vooral tegen op geld beluste projectontwikkelaars. Die vernielen meer dan een boer goed kan maken.

 • no-profile-image

  N.R.

  Toemaar, kan er nog wel bij. Nog even en we zitten als boeren in reservaten... dan worden wij mischien ook beschermt, we worden zeldzaam, met uitstorven bedreigd, komt het dan op termijn toch weer goed?????

 • no-profile-image

  arend

  het zijn altijd weer van die nutteloze ambtenaren met een totaal overbodige melkertbaan die menen hun eigen linksgroene mening aan de man te moeten brengen.
  zolang het hun zelf maar geen centen kost met elk jaar salarisverhoging en een gevarieerd en gezond voedselpakket voor een habbekrats...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.