Redactieblog

256 x bekeken 3 reacties

LTO voelt zich in hemd gezet over afspraak mestnormen

De plantaardige sectoren van LTO Nederland maken zich zorgen over afspraken die met het ministerie zijn gemaakt om volgend jaar te beginnen met flexibele bemestingsnormen.

"In 2007 hebben we met het ministerie afgesproken dat we in 2009 zouden beginnen met een proefproject waarin flexibele bemestingsnormen worden gebruikt op klei- en veengronden. Nu het bijna 2009 is, stelt het ministerie van landbouw zich heel terughoudend op. We voelen ons in ons hemd gezet", aldus voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep akkerbouw van LTO Nederland.

LTO heeft het ministerie al aangesproken op haar houding, maar LNV blijft terughoudend. "We hopen dat de politiek de minister aan haar afspraken houdt", aldus Haanstra. Morgen wordt in de Tweede Kamer gesproken over het mestbeleid.

Volgens de afspraak wordt in 2009 in pilotvorm begonnen met flexibele bemestingsnormen, om het vervolgens in de 2010 op grote schaal mogelijk te maken. "In klei-gebieden voldoen akkerbouwers aan alle milieunormen die de EU stelt. Met de huidige bemestingsnormen kunnen de telers echter onvoldoende maatwerk leveren. Het is alsof de KNVB alle voetballers verplicht om op schoenen maat 43 te voetballen. Veel spelers kunnen hier mee uit de voeten, maar velen ook niet."

Het onderzoek van LTO naar de juridische haalbaarheid van het feit dat heel Nederland is aangewezen als nitraatgevoelig gebied loopt nog. "Grote delen van Nederland zijn niet nitraatgevoelig. Het ministerie zou dit terug moeten draaien, zodat de plantaardige sector, die aan alle normen voldoet, meer ruimte krijgt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Dat klinkt inderdaad ernstig dat LTO zich in de hemd gezet voelt, ook al hebben ze misschien een punt.
  Ik zou ze preventief antibiotica geven om te kijken of het beter gaat morgen.
  Het zou te gek zijn als ze langdurig in de ziektewet kwamen, want we kunnen ze echt niet missen. Veel sterke toegewenst dan maar!!!

 • no-profile-image

  de LTO

  Ze staan zo vaak in hun hemd dat ze niet moeten zeuren over een keer meer of minder.In Den Haag komen ze niet meer bij van die grappenmakers.Niet alleen LTO maar de hele landbouw staat voor paal.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Net het sprookje de kleren van de keizer.
  De overheid kleed lto verder uit zonder dat lto tegen is. Zo meteen is het winter en lto naakt. Koud idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.