Redactieblog

5 reacties

Jonge boeren willen compleet nieuw landbouwbeleid

Het landbouwbeleid van na 2013 moet niet langer voortborduren op het bestaande beleid.

Dat vindt voorzitter Giacomo Ballari van de Europese jonge boeren organisatie Ceja. "We moeten de pagina eens omslaan en beleid gaan maken dat gericht is op de toekomst. Het huidige landbouwbeleid is teveel gebaseerd op gegevens uit het verleden, waarbij het beleid is aangepast op de actuele ontwikkelingen." Ballari wil dat het debat over de concurrentiepositie en de perspectieven van de Europese landbouw opnieuw wordt gevoerd, waarbij een nieuwe strategie met nieuwe instrumenten wordt ontwikkeld.

Het toekomstige landbouwbeleid kunnen we voor een belangrijk deel zelf maken. Dat zegt NAJK-voorzitter Wilco de Jong tijdens een seminar voor Europese jonge boeren in Utrecht. "We merken dat de Nederlandse boer naar de beleidsmakers kijken wat ze moeten doen, maar tegelijkertijd kijken beleidsmakers ook veel naar de ondernemers hoe zij de bedrijven ontwikkelen. Op deze manier hebben we de toekomst van de bedrijven voor een groot deel in eigen hand", aldus De Jong.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Graats

  Da's jongeren eigen: graag alles anders en nieuw. Inhoudelijk worden we hier niets wijzer van.

 • no-profile-image

  a.s.p de laat

  laat ze eerst maar.
  een nieuwlandbouw beleid maaken
  voor ze. het bestaande beleid afschaffen.
  ,steeds meer produceren voor dumpprijzen kan alleen als je het boerenbedrijf als een tijdverdrijf ziet..

  met de vriendelijke groet. A. laatmaar

 • no-profile-image

  vroegere jongeboer

  Wat is nieuw beleid? Of alweer nieuw beleid! Het enige wat telt is een redelijk inkomen op een sosiaal verantwoorde manier. Wil de jonge boer nog een kans maken moet er meer zekerheid geboden worden. Hoge investeringen met een veel te hoog risico is sosiaal niet verantwoord. Ook de maatschapij moet meer respect hebben voor de hardwerkende ondernemers. Zij zijn de dragers van nu en in de toekomst. Dit moet door de politiek hoog in het vaandel staan! Zoals al vele jaren bezig is, zijn veel ondernemers de slaven van de samenleving. Wie begint er dan nog aan? Laat ze eerst is laten zien dat ze positief meedenken en mee werken om met gezond verstand de zaken aan te pakken!!!! En zeker Europees samenwerken voor een redelijk inkomen! En zeker niet zoals het bij de melkacties er aan toeging. Helemaal over geven aan de vrijemarkt is jongeboeren op voeren aan de leeuwen. Je moet zelf de instrumenten in handen hebben om dit te kunnen waarmaken!

 • no-profile-image

  gert

  de markt en de politiek zijn moeilijk te beinvloeden,zullen ze ontdekken

 • no-profile-image

  Johan

  Er is geen nieuwbeleid zonder oud beleid, het nieuwe beleid is per definitie oud beleid aangepast aan veranderende marktomstandigheden. Het is saai, jammer, als je jong bent dan wil groots en meeslepend leven leiden met revolutionaire veranderingen. Beter is het te bouwen op het verleden en de bakens te verzetten al naar gelang vraag en aanbod verandert op de wereld. En geloof me we hebben de jonge boeren nog erg hard nodig in de toekomst ze zullen het gauw door hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.