Redactieblog

259 x bekeken 1 reactie

'Grootschalige vaccinatie geen oplossing dierziekten'

Grootschalige vaccinatie of het aanscherpen van de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen (biosecurity) kan niet voorkomen dat er dierziekten uitbreken op veehouderijbedrijven.

Dat is de conclusie op een bijeenkomst in Brussel in het kader van de Europese veterinaire week, waarbij deskundigen spraken over de mogelijkheden om ziekte-insleep te voorkomen.

Veehouders kunnen verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat ziektekiemen het bedrijf binnen komen door menselijke contacten, de aanvoer van vee of via voer of water. Het is echter niet mogelijk om het bedrijf compleet af te sluiten van de buitenwereld. Vooral niet door de maatschappelijke wens om steeds meer vee buiten te houden.

Grootschalige vaccinatie brengt ook problemen met zich mee. "We zien dat de vaccinatiecampagne tegen blauwtong serotype 8 effectief is, maar uitbraken van andere serotypen, zoals in Nederland, kunnen het hele vaccinatiebeleid weer ondermijnen", aldus de Neil Parish, de Britse voorzitter van het Europese landbouwcomité. Handelsbelemmeringen vormen ook een risico bij vaccinatiecampagnes.

De mogelijkheid om boeren een financiële ondersteuning te geven voor striktere hygiënemaatregelen werd door de Europese Boerenorganisatie Copa Cogeca afgewezen. "Boeren zitten niet te wachten op een nóg complexer systeem voor cross-compliance", aldus Peter Olsen van Copa Cogeca.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gino

    Aangezien het niet mogelijk is om via grootschalige vaccinatie dierziekten te voorkomen lijkt het mij zinvol om preventief te werken en aandacht te besteden aan een goede voeding en preventieve gezondheidszorg.

Of registreer je om te kunnen reageren.