Frankrijk stopt met afgifte exportvergunningen

Op aandringen van landbouwminister Gerda Verburg gaat Frankrijk zich terughoudender opstellen met het afgeven van exportcertificaten aan handelaren in fokrunderen.

Vandaag zal zij ook Duitsland daarvan proberen te overtuigen, zo bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over blauwtong.

Nederlandse exporteurs klagen dat de uitvoer nagenoeg is stilgevallen nu Verburg naar aanleiding van de uitbraak van een nieuw serotype blauwtong geen exportcertificaten meer afgeeft. Zij vinden dat oneerlijk aangezien Frankrijk en Duitsland hier niet zo terughoudend mee zijn.

Verburg vindt het echter te risicovol de export naar landen buiten de Europese Unie gewoon doorgang te laten vinden. "Wij hebben zo'n goed imago te verliezen", zei zij tegen de Tweede Kamer. "Dat moet je niet willen." Om oneerlijke concurrentie te voorkomen heeft zij wel Frankrijk geprobeerd te overtuigen van de risico's en is daarin geslaagd. Vandaag belt zij ook met haar Duitse collega.

Lees ook: Vee-exporteurs maken kans op Borgstellingsfonds

Of registreer je om te kunnen reageren.