Redactieblog

2 reacties

Fosfaat terugwinnen met zeewier

Plant Research International (PRI) onderzoekt de mogelijkheden om met zeeweer fosfaat terug te winnen uit water.

Het fosfaat kan vervolgens ingezet worden als meststof.

Fosfaat wordt schaars. De mijnen waar fosfaat wordt gewonnen raken over 50 tot 150 jaar uitgeput. "Vooral Afrikaanse landen dreigen de dupe te worden, terwijl in die gebieden gewassen geteeld moeten worden op fosfaatarme gronden. Vandaar dat we onderzoek doen naar het terugwinnen van fosfaat", legt Jacques Neeteson, manager Agrosysteemkunde van het PRI uit.

Via uitspoeling komt fosfaat in zeewater terecht. "In water is fosfaat sterk verdund, maar fosfaat dat in het bodemslib is gezakt, zou je met zeewier weer op het land kunnen brengen", aldus Willem Brandenburg van PRI. Door fosfaatrijk bodemslip naar boven te brengen kan zeewier hiermee gevoed worden. De onderzoeker ziet hiermee mogelijkheden voor zeewierboerderijen op zee.

Zeewier wordt volgens Brandenburg erg onderschat. "Het is een eiwitbron voor mens en dier en kan soja vervangen. Maar het kan ook dienen als biobrandstof."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  En met het naar bovenbrengen van dat bodemslip komen verder geen zware metalen en andere schadelijke stoffen mee? Ik stel voor om dan maar onze "mest overschot" in te zetten voor de productie van zeewier. Gemakkelijk en goedkoop, gewoon een tankertje stront in zee storten en laten groeien maar.

 • no-profile-image

  boerin

  WEER een eco-systeem verpest. Wat het oog niet ziet, wat het hart niet deert ?
  Op de wadden mogen de vissers geen schelpdieren meer opvissen, want dat beschadigt de bodem en het eco-systeem. En nu hindert het weer niet ???

Of registreer je om te kunnen reageren.