Redactieblog

Forse daling vacatures land- en tuinbouw

Het aantal vacatures in de land- en tuinbouw en visserij is in het derde kwartaal van 2008 lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit jaar zijn in het derde kwartaal 3.700 vacatures in de land- en tuinobuw. Dat is 1.200 (25 procent) minder dan vorig jaar. In 2006 waren in deze periode 3.500 vacatures.

In het tweede kwartaal lag aan aantal vacatures met 4.600 nog 27 procent achter op het niveau van 2007. Traditioneel zijn in het eerste en tweede kwartaal meer vacatures in de agrarische sector dan in het derde en vierde kwartaal.

De agrarische sector wijkt met daling van het aantal vacatures af van de algemene tendens op de vacaturemarkt. In Nederland zijn in totaal 252.000 vacatures in het derde kwartaal van 2008. Dit zijn er 12.000 meer dan in het tweede kwartaal van 2008. De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de vacatures bij Defensie voor het eerst in de cijfers zijn opgenomen.

Eind september 2007 bereikte het aantal openstaande vacatures een top. Nederland telde toen 253.000 vacatures. Nu, een jaar later, is het aantal vacatures weer bijna even groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.