Redactieblog

Exporteurs niet tevreden over steunfonds

Vee-exporteurs zijn niet tevreden met het steunfonds dat het ministerie van landbouw heeft ingesteld voor de noodlijdende sector.

Dat blijkt tijdens een crisisoverleg van de sector. "Ik kan gerust zeggen dat we het fonds terug willen geven op voorwaarde dat we in Nederland dezelfde exportregels krijgen als de andere EU-landen. Dat is nu niet het geval, waardoor andere landen onze exportpositie innemen", aldus directeur Johan van den Berg van Veepro.

Exporteurs overwegen geen beroep te doen op het fonds, dat wordt gezien als een doekje voor het bloeden. Exporteurs overwegen geen gebruik te maken van het fonds omdat ze daarmee het signaal af zouden geven in te stemmen met de regeling. De bond van handelaren in vee vindt de regeling een mooie suggestie, maar voorziet dat het in werkelijkheid de sector nauwelijks helpt.

De export van Nederlands gebruiksvee ligt al maanden stil als gevolg van exportregelingen in verband met uitbraken van blauwtong. "De minister van landbouw heeft toegezegd in Duitsland te gaan praten over gelijke exportregelingen als in Nederland. Dit heeft echter niets opgeleverd. Duitsland exporteert gewoon dieren naar landen buiten de EU, terwijl we dat vanuit Nederland niet mogen. Dit is concurrentievervalsing en dat is binnen de EU niet toegestaan." Van den Berg geeft aan dat belangrijke afzetlanden als Rusland, Oekraïne, Algerije, Marokko en Tunesië graag de Nederlandse dieren ontvangen en daarbij minder stikte veterinaire eisen stellen dan LNV.

Vee-exporteurs pleiten voor gelijke regelgeving, ook als dat betekent dat er voor alle EU-landen een zodanig streng beleid komt dat er geen export mogelijk is. Duitsland exporteert wel gebruiksvee naar landen buiten de EU, op basis van overeenkomsten met individuele landen. Het Nederlandse ministerie van landbouw wil een certificaat voor alle exportbestemmingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.