Redactieblog

4 reacties

Eigen grond is goud waard

Eindelijk eens een gezond pleidooi voor het in eigendom hebben van grond.

Gelukkig! Te vaak zeggen zogenaamde deskundigen dat aankoop van grond voor boeren te duur is. Ze hebben ongelijk.

Dat bewijzen de adviseurs van accountantskantoor Countus. Ze vergeleken pacht- en eigendomsbedrijven in Flevoland. Het bleek dat melkveehouders met een eigen bedrijf veel gemakkelijker de sprong kunnen maken naar de toekomst.

Een pachter heeft het veel moeilijker. "Een pachter moet een betere ondernemer zijn dan zijn collega op het eigen bedrijf om in de toekomst nog melkveehouder te zijn", zeggen de onderzoekers.

Pachters hebben ook veel hogere kosten dan eigenaars. Zo is de pachtprijs hoger dan de betaalde rente. De pachtprijs stijgt nog in de toekomst. Het verschil zal groter worden.

Interessant is de vermogensontwikkeling. Bij de eigen bedrijven stijgt het vermogen. Bij de pachtbedrijven heeft het de neiging tot dalen. Dat wordt nog versterkt door het verdwijnen van het melkquotum. Dat was een stille reserve op de pachtbedrijven. Dat is straks helemaal weg.

Wie mijn stukjes regelmatig leest weet dat ik al jaren pleit voor het aankopen van grond door de boer. Dit in tegenstelling tot vele deskundigen, die met berekeningen aantoonden dat aankoop te duur was.

Nu blijkt dat ze ongelijk hebben. Een boer met eigen grond eindigt met een fiks kapitaal. Een boer zonder grond met de schamele opbrengst van zijn vee. Het is maar waar je voor kiest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stieve duuve

  Nou met de exploitatie heb ik nooit veel
  verdiend, zuinig leven weinig kopen en net in leven blijven. Maar ik had eigen grond , ben nu 49 heb mijn ballentent verkocht voor 6 euro de meter en ben nu
  een vermogend man . Dus toch wel goed
  geboerd en nu ga ik lekker van leven,hoera

 • no-profile-image

  Harry

  En dan maar geen vermogen vormen voor de oude dag, Math? Kom nou, je lijkt een ondernemer met dat voer kopen, maar je bent het niet. Een ondernemer denkt niet alleen aan vandaag, maar meer aan morgen. En daar past grond kopen prima in. Ik heb met de aanschaf van grond meer kunnen overhouden dan met de exploitatie van mijn bedrijf. Voor de goede orde: ik ben melkveehouder. Bij varkens- en pluimveehouders ligt het misschien anders.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Vergaderboer je hebt je oren en ogen dicht gehouden, zowel op school als later.
  Even je geheugen opfrissen: een pachter leeft rijk en sterft arm, eigenaar leeft arm en sterft rijk. Dit was vroeger zo, nu nog. Laat maar zien hoe je dacht met de belachelijk hoge prijs voor grond hoe dat rendabel te maken is. Doe je dat niet stop dan met je artikelen.

 • no-profile-image

  Math

  Maar zolang er genoeg voeders aanwezig zijn op de markt hoeft een boer helemaal geen grond te pachten. En voer kopen is goedkoper dan grond kopen en rente betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.