Redactieblog

2 reacties

'Dodelijke paardenziekte binnen tien jaar in Europa'

Binnen tien jaar zal de dodelijke paardenziekte African Horse Sickness in Europa opduiken.

Dat zei de Spaanse wetenschapper José Sanches Vizcaino tijdens een symposium van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) over vectorziekten.

Hij baseert zijn uitspraak op de uitbreiding van de ziekte in Afrika. "De muggen die de ziekte verspreiden komen in Europa voor, en de temperaturen in Europa zijn zodanig dat de ziekte hier verspreid kan worden."

Het grootste risico op insleep is volgens de wetenschapper de wind. "Knutten kunnen met de wind reizen en zo kunnen ze vrij eenvoudig naar Europa komen."

Hij adviseert Europa actie te ondernemen en te werken aan een vaccin. Nederland lijkt dit advies op te volgen. Het CVI begint volgend jaar met onderzoek naar African Horse Sickness.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eva

  Ziektes zijn toch gouden business...
  Eerst die enge ziekte introduceren (laten ontsnappen), daarna iedereen flink bang maken en vervolgens met het (dure) 'wondermiddel', het vaccin bergen geld verdienen. En mochten er nu erge gevolgen aan het vaccineren zitten hebben ze daar ook vast en zeker een nieuw fantastisch medicijn voor waardoor de farmaceuten nog veel meer verdienen.
  Zaken doen met angst heet dat, werkt altijd!

 • no-profile-image

  gj

  Jammer van al die mooie paarden.
  Het scheelt wel een beste hoop stront op straat!

Of registreer je om te kunnen reageren.