Dichthouden grenzen leidt tot meer fraude met arbeid

Het gesloten houden van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren leidt tot meer fraude en uitbuiting.

Dat stelt de Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA).

De Tweede Kamer is voorlopig nog niet van plan de beperkingen voor Roemeense en Bulgaarse arbeiders om in Nederland aan de slag te gaan op te heffen. Volgens een meerderheid van het parlement moet het kabinet eerst de bestaande problemen met Polen oplossen.

VIA zegt dat te begrijpen, maar waarschuwt dat malafide uitzendbureaus zich hier niets van zullen aantrekken met uitbuiting van werknemers tot gevolg. "Juist door de grenzen voor Roemenen en Bulgaren dicht te houden wordt het voor dergelijke bedrijven makkelijk om goedkope arbeid in dienst te nemen", zegt directeur Gerlof Roubos. "Zij mogen hier immers niet werken, waardoor misbruik van hen wordt gemaakt."

VIA stelt daarom voor dat zolang de grenzen dicht blijven het kabinet aanvullende maatregelen neemt, die het werk van malafide uitzendbureau bemoeilijken. Vandaag vergadert het kabinet over deze kwestie.

Lees ook Donner zet Bulgaren en Roemenen in de wacht

Of registreer je om te kunnen reageren.