Redactieblog

455 x bekeken 21 reacties

Dan maar geen fusie Friesland Campina

Mevrouw Kroes ligt dwars bij de fusie Friesland Campina. De reden is zorgelijk. Ze vindt dat zuivelproducten door de fusie te duur worden voor de consument.

Onbegrijpelijk. In de hele Europese Unie hebben de boeren het moeilijk. Allemaal individuen, die geen marktmacht hebben. Daarom zijn er coöperaties. Dat is de marktmacht van de boeren..

Totnogtoe lukte dat mondjesmaat. Friesland Foods en Campina waren meer concurrenten dan collega's. Dat kostte ons als boeren geld. Dat begrepen de voorzitters Attema en Wantenaar. Door hun inspanning werd besloten tot de fusie. Een fusie op initiatief van de boeren dus en niet van de directeuren.

Het schijnt een gouden greep te zijn. Anders zou Eurocommissaris Kroes er niet wakker van liggen. En wel om een bijzonder boeronvriendelijke reden: de zuivelproducten zouden wel eens duurder kunnen worden. Laat dat nu net het punt zijn waar we als boeren met smart op wachten. Een marktmacht tegenover de macht van de supermarkten. Dat kan onze melkprijs verhogen. Dat is dringend noodzakelijk.

Het grote gevaar is dat mevrouw Kroes gaat knabbelen aan de fusie. Dat ze de onderdelen, die straks de meeste winst opleveren, gaat splitsen. Die onderdelen moeten dan verkocht worden. Het resultaat is een vleugellamme zuivelonderneming, die minder kan dan de andere groten in de sector.

Dat moeten we nooit laten gebeuren. Ik hoop dat onze bestuurders dan ook zeggen: "Dit doen we niet. Dit levert te weinig op. Dan maar geen fusie. Om vervolgens creatief te zoeken naar samenwerkingsvormen, die wel voldoende extra opbrengsten opleveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ger

  Helemaal eens met de vorige schrijver. Asl we de winstgevende takken verkopen houden we een bloedeloze coöperatie over met alleen de negatieve gevolgen, zoals de grote afstand tussen de coöperatie en de leden. Dat breekt de nieuwe coöperatie op als ze er niet in slagen de beste melkprijs uit te betalen. En dat hebben de besturen toch beloofd.

 • no-profile-image

  Mark

  Een duivels dilemma. Wij willen graag een machtsblok vormen tegenover de supermarkten en nu gaat mevrouw Kroes dat onmogelijk maken. Als wij niet in staat zijn om een echt machtsblok te vormen dan ben ik het met vergaderboer eens. Dan maar geen fusie. We kunnen dan beter over de grens kijken of daar ook een interressante partner is. Geen fusie tegen wil en dank dus.

 • no-profile-image

  gert

  ze keurde de staatssteun aan de banken wel heel snel goed

 • no-profile-image

  Maarten

  De macht van de supermakten gaat veel verder dan we denken. Ze hebben allemaal bezwaar aangetekend tegen de fusie Friesland Campina. Wedden dat mevrouw Kroes beter luistert naar machtige Supermarkten dan naar de betrekkelijk zwakke zuivelcoöperaties? En die wordt dan de fusie vanwege het afstoten van winstgevende onderdelen nog zwakker. Wat zullen de supermarktdirecties in hun vuistje lachen.

 • no-profile-image

  Eric

  Wat mij het meeste tegenstaat is dat we van niks weten. Er wordt al een jaar onderhandeld over de fusie en wij krijgen totaal geen informatie. Dat is toch te gek. De besturen weten echt wel wat er aan de hand is. Straks krijgen wij het resultaat voorgeschoteld en blijkt dat wij tegen een heel andere fusie ja hebben gezegd dan het in feite is. Dit is echt achterkamertjes politiek. Dat ligt niet alleen aan mevrouw Kroes, maar ook aan onze besturen.

 • no-profile-image

  Ger

  Melkboer vindt dus ook dat de fusie beter niet door kan gaan als er winstgevende activiteiten moeten worden afgestoten. Mee eens. We zouden ook kunnen denken aan Friesland Foods voor de bulkproducten een een nieuwe boerenverkoopketen voor de verkoop van specialiteiten, die op de boerderij zijn geproduceerd. Dat betekent meteen verbreding van het boerenbedrijf.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik vindt dat de fusie hoe dan ook moet doorgaan. De beslissingen zijn genomen, de geesten onder de boeren nu rijp. Dan maar enkele onderdelen duur verkopen. En dit bedrag uitkeren aan de leden. Die kunnen er dan op hun eigen bedrijf goede investeringen mee doen. Als we van mevrouw Kroes dan niet meer marktmacht mogen hebben, laat ons dan met het geld van de verkochte delen in ieder geval ons eigen bedrijf versterken.

 • no-profile-image

  Boerin

  Afgelopen week nog Jonge kaas gekocht voor 10.20. Toen de melkprijs vorig jaar hoog was stegen de prijzen van 6 naar 9 euro per kilo. Waar maakt mevr. Kroes zich druk, om de prijzen stijgen toch wel ook al krijgen producenten geen fatsoenlijke prijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Alle veehouders van Campina kunnen gewoon lid worden van Friesland Foods als de fusie door Kroes wordt afgeblazen

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Door de fusie zouden de zuivelproducten te duur worden aldus Neeliecriminelie. Nee maar, hoe hypocriet kun je zijn, men mag wel legaal de consument kaalplukken met diverse belastingtarieven: 19% Btw, 60%successierechten, hoge brandstofaccijnsen en ga zo maar door, maar een fusie om de marktmacht enigszins te herstellen, ho maar.

  Laten we ook even Neelie zelf, en haar schier eindeloze lijst van commissariaten eens goed doorlichten. Neelie Kroes kwam in 1996 in opspraak door de TCR-affaire. In 1997 verweet een kamercommissie dat zij als minister het bedrijf Tankercleaning Rotterdam had ingeschakeld, terwijl dit bedrijf een slechte reputatie had op het gebied van de naleving van milieuregelgeving.[3]
  Als echtgenote van Bram Peper speelde zij een rol in de Rotterdammer bonnetjes-affaire. Het paar werd een extravagante levensstijl op kosten van de gemeente verweten. Kroes nam het in de media op voor haar man, die als minister moest aftreden maar uiteindelijk werd vrijgepleit.
  Na haar echtscheiding raakte Kroes zakelijk en privé betrokken bij de handelaar in onroerend goed Jan-Dirk Paarlberg. Naar hem loopt sinds 2004 een onderzoek wegens betrokkenheid bij het witwassen van criminele gelden. Hij wordt verdacht van contacten met Willem Holleeder.

 • no-profile-image

  dhr. neuzelaar.

  als het zo een gedoe is dan gewoon niet fuseren, want onder de voorwaarden van mevr. kroes schieten we er als veehouders nog niets mee op. p.s AH mag alleen maar marktmacht!! mooi fraai is dat!! Mogen ondernemers dan alleen maar voor geld werken dichtbij de kostprijs?? vriendelijk bedankt Mevr. Kroes.

 • no-profile-image

  Arie Noordam

  Mevr. Kroes is VVD en de VVD is al jaren structureel bezig om de agrarische sector om zeep te helpen.Lees Nijpels, Annemarie Jorritsma en anderen,
  Veehouders trek jullie eigen plan, omzeil deze slopers en wees eensgezind.
  dit geld tevens voor alle sectoren.
  succes

 • no-profile-image

  Berend

  Heb gisteravond toevallig met echtgenoot inkopen gedaan bij de JUMBO
  Ik nam kaas mee uit het zuivelschap zonder mij op dat moment druk te maken over de prijs(mannenkwaal?).
  Vanmorgen constateerde ik dat de maaslander die ik gekocht had €11,40 per kg kost.
  De schandalige marges die handel en retail verdienen over onze ruggen moeten aangepakt worden. Hopelijk helpt
  de zuivelfusie hiertegen, maar laat mevr. Kroes hier dan ook eens naar kijken.

 • no-profile-image

  Jan

  Het niet doorgaan van de fusie gaat mij wat te ver. Kunnen dan ook onderdelen fuseren? Bijvoorbeeld kaas en melk. Dan kunnen pareltjes, die winst opbrengen, voorlopig aan de eigen kroon blijven. En maken we wat die bulkproducten betreft toch een vuist naar de supermarkten.

 • no-profile-image

  boer

  Het schijnt niet verplicht te zijn goedkeuring van kroes nodig te hebben om een fusie door te laten gaan. We zullen echter wel de eerste zijn dan. Ben wel zeer erg tegen winstgevende takken te verkopen.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Dit is politiek maar als nu eens eerst de bioboeren laat fuseren.(omdat Limmen niet kan uitbreiden) dan de kaasboeren dan komt de rest ook.
  Vreemd wat doet Unilever en Nesté anders in hun lobbywerk. Zijn we niet wat te zuinig.

 • no-profile-image

  Gerard

  Mevrouw Kroes gunt de boeren geen redelijk inkomen. Wie zei ook weer dat de VVD een ondernemersvriendelijke club is? Wat ik me afvraag is waar LTO, DDB en NMV blijven. Die waren toch samen in gesprek om een hogere melkprijs te realiseren? Een gezamenlijke actie in Brussel zou nu voor de hand liggen. Maar ik hoor niks van deze organisaties, die toch zeggen dat ze onze belangen vertegenwoordigen.

 • no-profile-image

  melkboer

  Ik blijf het herhalen, bundel de krachten van alle sectoren en neem de voedselverkoop in eigen hand door een agrarische supermarktketen op te zetten. Dat men huiverig is voor krachtenbundeling in de landbouwsector bewijst de reactie van Kroes. Een fusie tegenhouden of samenwerking uitkleden kan ze wellicht met succes afdwingen, maar dat de sectoren door zelfstandige voedselverkoop het heft in eigen handen nemen kan niemand verbieden. Hoe graag men dit dan ook zou willen.
  De actie's van o.a. super AH om alsmaar meer huismerken in te zetten ten koste van de A merken moet bij de producenten en coöperaties toch alle seinen op alarmfase rood zetten. We zullen op deze veranderende strategie van de supermarkten een passend antwoord moeten geven, en anders is dit het begin van het einde voor alle sectoren.

 • no-profile-image

  Egbert

  Het kan nu wel eens grotere bestuurskracht vragen straks de fusie af te blazen dan door te gaan. Dat zullen degene, die nu hard voor werken, beschouwen als een afgang. Dat is het volgens mij niet. Het blijkt nu al dat Friesland Foods en Campina in een tijd van dalende prijzen de beste melkprijs kunnen uitbetalen. Dat verandert niet als de fusie niet doorgaat. Daarom zeg ik tegen de besturen: het verlies van het niet doorgaan van de fusie kan voor de toekomst wel eens winst betekenen.

 • no-profile-image

  KLAAS

  waar bemoeit kroes zig mee mag dan de kalveren sector dan wel!! of niet JAN VAN DRIE

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ik neem aan dat Neelie hierin het laatste woord heeft, anders geldt zij voor omkoopbaar, protesteren heeft dus geen zin.Waar het miju omgaat is de reputatie van deze mevrouw die onze burgers tegen uitbuiting moet "beschermen".


  Op deze site meer over Neelie:
  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/104/pim-fortuyns-geweigerde-column-over-neelie.html

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.