Redactieblog

213 x bekeken 8 reacties

Complimenten voor Sipken

Collega Lammert Sipken uit Swifterbant beurt 43 cent per kilogram melk van Friesland Foods. Zijn kostprijs is lager dan 31 cent. Een bedrijf om jaloers op te zijn.

Ik in ieder geval wel. Ik heb het artikel in de serie Melk en Kostprijs in het Agrarisch Dagblad van vorige week zaterdag met bewondering gelezen. En met een gevoel van schaamte over de eigen resultaten. Want ik lever ook aan Friesland Foods, maar ik beur lang geen 43 cent. Dat komt door de gehaltes. Die zijn bij mij aanmerkelijk lager. En dus een lagere melkprijs.

Ook zijn kostprijs van minder dan 31 cent mag er zijn. Dat betekent een marge van meer dan 12 cent. Om u tegen te zeggen. Deze boer kan trots zijn. Hij hoeft de barricaden niet op. Hij kan zo wel bestaan van zijn 65 koeien.

Dit resultaat heeft mij aangezet mijn eigen kostprijs nog eens goed tegen het licht te houden. Bovendien moeten de gehaltes van de melk omhoog. Misschien is wat minder melk per koe met hogere gehaltes wel beter. Ik ga er mee bezig.

Dat zouden ook de boeren van Dutch Dairymen Board moeten doen. Sipken krijgt de melkprijs, waar DDB voor strijdt. Er zelfs fabrieken voor blokkeert. Actie op het eigen bedrijf levert kennelijk meer op dan actievoeren buiten het erf. Beter is het de hand in eigen boezem te steken. Ik ga er morgen meteen mee bezig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Jan uit mastenbroek aan wie lever jij de melk? Ik heb het idee dat je een gefrusteerd mannetje bent.......

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Jan uit mastenbroek aan wie lever jij de melk ? Of heb je problemen met de pc ?

 • no-profile-image

  DE TUKKER.

  Jan uit mast.br. jij leverd toch niet aan doc? toevallig. Wel even reageren als je kerel bent.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik geloof dat vergaderboer geen verstand heeft van economie. Als de politiek en de zuivelbobo's de melkprijs naar 27 cent gaat (In Belgie en bij de DOC inmiddels bijna werkelijkheid dan krijgt Spiken ook maar 32 cent. En als de kosten van alles nog een beetjer omhoog gaan dan wordt de kritische kostprijs van Spiken wellicht 33 cent. Tjonge, jonge wat een vetpot. Het is wel tekenend dat type's als vergaderboer in de besturen zitten. Weinig verstand van economie, maar wel weten wat andere boeren (DDB-boeren) fout doen. En ondertussen leven van het geld wat ze met hun bestuursbaantjes verdienen. Misschien kun je in je volgende column beter eens uitleggen Hoe het Canadese quotumsysteem werkt ern welke prijzen ze daar voor de melk krijgen (ongeveer 50 eurocent.

 • no-profile-image

  ddb sympathysant

  Ben het grotendeels eens met de reactie van Jan, Mastenbroek. Vergaderboer kan tevens wel een tweede column maken. En dan over de Russsiche melkveehouderij. Volgens een recente reportage in mijn regionaal dagblad de Leeuwarder Courant, ontvangen die ook 50 eurocent voor een liter melk. Omdat,zoals blijkt er in diverse delen van de wereld nog steeds een verschillende prijs wordt betaald voor een liter melk af boerderij. Vraag ik me af of het nog wel zin heeft om als Nederlandse melkveehouder nog langer te focussen op de wereldmarktprijs. Terwijl er in wezen nog lang geen sprake is van een wereldmarktprijs als eenheidsprijs.

 • no-profile-image

  Ger

  Mannen, waar gaat dit over? Komt vergaderboer met een positief stuk over een boer met een lage kostprijs en een hoge melkprijs door de gehaltes en dan gaan jullie weet zitten katten. Ik ben het met vergaderboer eens dat je op het eigen erf meer kunt verdienen dan erbuiten. En wat de DDB betreft: die heb ik al lang afgeschreven. Toen de melkprijs hoog was konden ze niets bereiken en nu de prijs daalt hoor je ze niet. Geen energie meer aan besteden dus.

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Jan heb je de melk er al uit?????

 • no-profile-image

  Jan

  @Ger, de EMB had al voorzien dat de melkprijs naar 27 cent zou dalen, maar toen werden ze uitgelachen door boeren zoals vergaderboer en u. En dat is nu maar net het probleem. De meeste (LTO)vergaderboeren kunnen niet verder denken dan morgen, ze doorzien de systemen en spelletjes niet of nog kwalijker ze werken er bewust aan mee. En dat alles omdat het een leuke cent voor henzelf opbrengt (en omdat ze thuis hard werken niet leuk vinden). Daarvoor zijn ze bereid om de belangen van de boeren te verkwanselen. En daarom ben ik lid van de DDB en NMV. De vergoedingen zijn daar minimaal, zodat de bestuurders daar werken vanuit een innerlijke drive en kracht waarbij geld geen rol speelt__________ En wat betreft het volgende citaat:____""Ik ben het met vergaderboer eens dat je op het eigen erf meer kunt verdienen dan erbuiten.""___ Leg mij eens uit GER hoe ik 13 cent kosten kan besparen (verschil tussen 40 en 27 cent) of opbrengsten kan verhogen op mijn eigen erf???? Of moeten we 's nacht dan maar aan het spoor of aan de weg gaan werken zoals LTO-misleiders al eens gesuggereerd hebben????? Ik mag hopen dat je ogen nog een keer open gaan, maar ik ben bang dat je liever het snot voor de ogen werkt, zodat je het nooit zult (door)zien.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.