191 x bekeken

CU: geen nertsenverbod, wel beperken groei

De Christenunie pleit voor het beperken van een verdere groei van de nertsenhouderij.

Een verbod is volgens Tweede Kamerlid Ernst Cramer van die partij niet aan de orde, omdat de kosten daarvoor te hoog zijn.

Hij zegt dat in een reactie op de deze week verschenen studie van het LEI naar de kosten van het compenseren van gedupeerde ondernemers. Het totale bedrag aan vermogens- en inkomensschade als gevolg van een eventueel verbod komt volgens de onderzoekers uit op ruim een half miljard euro. Cramer, die uit ethisch oogpunt wel voelt voor het verbieden van de sector, vindt dat te veel.

"Dit is een immens bedrag en dat is wat mij betreft helemaal niet in het vizier", zegt Kamerlid. "Anderzijds is het wel duidelijk wat wij vinden van het houden van nertsen. Wellicht is het daarom mogelijk een verdere groei aan banden te leggen."

Volgende maand vergadert de Tweede Kamer over een wetsvoorstel van PvdA en SP, dat een verbod op de sector moet opleveren. De beslissende stem komt dan van PVV'er Dion Graus. Hoewel Graus nog niet heeft gereageerd op het LEI-rapport wordt algemeen aangenomen dat ook hij de compensatiemaatregelen te duur vindt en daarom tegen zal stemmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.